2020. July 17. - Mága Dávid
lakásfelújítás
A tető tervezése A tető nem csupán óvja és meghatározza házunk jellegét, karakteressé, egyedivé teszi és az épület állagát is védi a jelentős károsodásoktól. A tető tervezésének első számú kritériuma, hogy illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához, valamint környezetéhez. Miután tervezőnkkel megállapodtunk az alaprajzot illetően, feltehetjük az i-re a pontot, azaz házunkra a tetőt. Tervezési szempontok Ahhoz, hogy a tető egyértelmű legyen, jó, ha a tervező fedélidomot készít. Ez lesz a tető alaprajza, mellyel mindenki számára érthetővé válik a leendő forma. Készíttessünk fedélidom tervet az alaprajzra, ez megkönnyíti a döntést. Minden fedélidomnak van főtetője, melyet a legszélesebb épületoldal határoz meg. Ehhez járulnak az úgynevezett becsatlakozó, más néven melléktetők. Ha mindezt tisztáztuk, beszéljük át a tető hajlásszögét fokban és a tetőfelületek egymáshoz való viszonyát. Ne feledjük! Tetőnk csak akkor tud tökéletesen megfelelni a rá ható külső igénybevételnek, ha az adott fedélidom csomópontjait pontosan megtervezik. A csomóponti megoldások közül a legalkalmasabb adja meg a tetőnk harmóniáját és egyediségét. Ahhoz, hogy tervezőnk eldöntse a beépítendő anyagokat, tudnia kell, hogy milyen funkciót szánunk a tető alatti térnek: használatba vesszük-e, mint lakóteret vagy marad csupán padlás. Ekkor kell megadni a beépítendő anyagok sorrendjét és műszaki paramétereit, továbbá a szerkezetre is gondolni kell: hagyományos fedélszerkezet vagy tömör tető építése a cél? Ezt követi a tető rétegrendjének meghatározása, majd ezt ismerve átszellőztetése. Ha az alátéthéjazat felett és alatt is át kell szellőztetnünk a tető rétegrendjét, akkor a kétszeresen átszellőztetett tető lesz a tervezési feladat. Ha azonban az alátéthéjazat felett kell csak légrést kialakítani, az egyszeresen átszellőztetett tető tervezéséről lesz szó. A kétszeres vagy egyszeres átszellőztetést a hőszigetelő anyagok elhelyezkedése fogja eldönteni a rétegrendben. Az alátéthéjazat azért nagyon fontos, mert másodlagos vízelvezető réteg, melynek feladata a kiselemes fedések esetén a por hót, a szél torló nyomása következtében a fedés alá bejutó csapadékot kivezetni a tető rétegrendjéből, továbbá a párától.
2020. January 29. - TeMestered
lakásfelújítás
Az otthonunk felújítása során, vagy bármely belsőépítészeti munka esetén eljutunk abba a fázisba, ahol padlóburkolatot kell választanunk. Manapság a meleg burkolatok esetén ez főleg a laminált padlót fogja jelenteni. Amikor ebbe a fázisba érünk, jó, ha tudjuk, hogy milyen szempontok szerint keressük meg a nekünk megfelelő laminált padló burkolatot. Első nekifutáskor meglepő lehet, hogy mi mindenre is kell odafigyelnünk.
2019. October 3. - TeMestered
lakásfelújítás
Manapság már nem kérdés, hogy az otthonunkat érdemes a meleg, de főleg a hideg ellen jó hőszigeteléssel és megfelelő minőségű külső burkolattal védeni. Amire viszont nem ilyen egyértelmű a válasz az a mivel, hogyan, milyen vastagságban, és mennyiért kérdések. Az energetikus szakember véleményét mindenképp kérjük ki, azonban néhány alapvető szabályról jó, ha mi magunk is tudunk.
2019. September 16. - TeMestered
lakásfelújítás
Többen jeleztétek, hogy a szobafestésről szóló cikksorozatunknak hiányoljátok a harmadik részét, így most is pótoljuk. A sorozatot befejező cikkünkből kiderül, hogyan érhetitek el, hogy esztétikus és sima falfelületetek legyen, és mit tegyetek azért, hogy a festés után a lehető legkevesebbet kelljen takarítanotok, és bosszankodnotok. A festék felhordásának módja sem utolsó szempont, de lássuk miről is van szó valójában.
2019. September 11. - TeMestered
lakásfelújítás
Még mielőtt a burkoló szakember nekiállna a járólapok lerakásának, érdemes átbeszélnünk vele, hogy mindezt hogyan is tegye, és ehhez előtte érdemes egy úgynevezett burkolati tervet készítenünk. A terv elkészítéséhez először méretarányosan rajzoljuk le a leburkolandó helyiségek alaprajzát, és érdemes berajzolni a fixen beépített elemeket is, mint például a kád, vagy beépített szekrény.
2019. August 23. - TeMestered
lakásfelújítás
Még az őszi napsugarak is jóleső meleget tudnak árasztani. Jó érzés ilyenkor a teraszra kiülni egy plédbe burkolódzva olvasgatni egy forró tea társaságában, még utoljára feltöltődni kicsit, és így készülni a télre. Viszont ezekben az időkben amint a nap elbújik, már nagyon hideg tud lenni. Az ilyen esetekben is akadnak olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy a lehető legtovább élvezhessük a teraszunk nyújtotta élvezeteket.
2019. June 12. - TeMestered
lakásfelújítás
A felújítási munkálatok közül a festés viszonylag könnyen elvégezhető, azonban a nagy rutinnal rendelkező szobafestőket is számtalan meglepetés érheti. A festés végeredményét nagyon sok tényező befolyásolja, ennek megfelelően pedig a hibázás lehetősége is igen nagy. És ugye Te sem szeretnél olyan otthonban lakni, ahol folyton azon agyalsz, hogy „ezt bizony elkerülhettem volna”. Az alábbiakban a szobafestéssel kapcsolatos leggyakoribb hibákat vettük számba. Ezekre mindenképpen figyelj oda akár te végzed el a munkát, akár egy szobafestőt bízol meg vele.
Szakember kereső hirlevél