2020. July 17. - Mága Dávid
lakásfelújítás
A tető tervezése A tető nem csupán óvja és meghatározza házunk jellegét, karakteressé, egyedivé teszi és az épület állagát is védi a jelentős károsodásoktól. A tető tervezésének első számú kritériuma, hogy illeszkedjen az épület jellegéhez, stílusához, valamint környezetéhez. Miután tervezőnkkel megállapodtunk az alaprajzot illetően, feltehetjük az i-re a pontot, azaz házunkra a tetőt. Tervezési szempontok Ahhoz, hogy a tető egyértelmű legyen, jó, ha a tervező fedélidomot készít. Ez lesz a tető alaprajza, mellyel mindenki számára érthetővé válik a leendő forma. Készíttessünk fedélidom tervet az alaprajzra, ez megkönnyíti a döntést. Minden fedélidomnak van főtetője, melyet a legszélesebb épületoldal határoz meg. Ehhez járulnak az úgynevezett becsatlakozó, más néven melléktetők. Ha mindezt tisztáztuk, beszéljük át a tető hajlásszögét fokban és a tetőfelületek egymáshoz való viszonyát. Ne feledjük! Tetőnk csak akkor tud tökéletesen megfelelni a rá ható külső igénybevételnek, ha az adott fedélidom csomópontjait pontosan megtervezik. A csomóponti megoldások közül a legalkalmasabb adja meg a tetőnk harmóniáját és egyediségét. Ahhoz, hogy tervezőnk eldöntse a beépítendő anyagokat, tudnia kell, hogy milyen funkciót szánunk a tető alatti térnek: használatba vesszük-e, mint lakóteret vagy marad csupán padlás. Ekkor kell megadni a beépítendő anyagok sorrendjét és műszaki paramétereit, továbbá a szerkezetre is gondolni kell: hagyományos fedélszerkezet vagy tömör tető építése a cél? Ezt követi a tető rétegrendjének meghatározása, majd ezt ismerve átszellőztetése. Ha az alátéthéjazat felett és alatt is át kell szellőztetnünk a tető rétegrendjét, akkor a kétszeresen átszellőztetett tető lesz a tervezési feladat. Ha azonban az alátéthéjazat felett kell csak légrést kialakítani, az egyszeresen átszellőztetett tető tervezéséről lesz szó. A kétszeres vagy egyszeres átszellőztetést a hőszigetelő anyagok elhelyezkedése fogja eldönteni a rétegrendben. Az alátéthéjazat azért nagyon fontos, mert másodlagos vízelvezető réteg, melynek feladata a kiselemes fedések esetén a por hót, a szél torló nyomása következtében a fedés alá bejutó csapadékot kivezetni a tető rétegrendjéből, továbbá a párától.
2016. January 3. - TeMestered
lakásfelújítás
Építkezés? Felújítás? A döntés lehet, hogy már megszületett, de az ingatlanok tulajdonosai nem tudják, hogy kire is bízzák a sokszor költséges és szakértelmet igénylő munkálatokat. Kereshetnek a munkára alkalmas szakembert az ismeretségi kör ajánlásával, vagy bújhatják a hirdetéseket ismeretlen mesterek után kutatva, de az interneten felnövő generáció inkább használja a modern eszközöket, és szakembert is online keres! Munkát kereső mesteremberként mindenképp érdemes a megváltozott szokásokkal tisztában lenni!
2015. December 8. - TeMestered
lakásfelújítás
Folytatjuk korábbi cikkünket, amelyben izgalmas burkolat választási lehetőségeket kezdtünk el felvonultatni, melyek meghatározhatják a 2016-os évi trendeket. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi lehet még annál is izgalmasabb, mint egy textilanyaggal borított falfelület, de biztos vagyok benne, hogy a most következő pár ötlet is felkelti némelyek figyelmét, és elgondolkodik, hogy hol is lehetne majd ezeket alkalmazni. Kíváncsi lettél, hogy miről is van szó? Ne habozz, és olvass tovább!
2015. December 4. - TeMestered
lakásfelújítás
A modern falburkolatok és design kialakítások fontos elemei egy szépen kialakított belső térnek. A lakberendezők és designerek évről-évre új ötletekkel állnak elő a dekorációs elemek terén, ötvözve a korhű anyagokat a modern felfogással. A legfrissebb trendek ismeretében lehetőségünk nyílik érdekes és stílusos otthont varázsolni magunknak, akár most tervezünk lakásfelújítást, akár új otthonunkat alakítjuk ki éppen. De azok számára is inspiráló lehet, akik eddig nem terveztek semmilyen átalakítást.
Szakember kereső hirlevél