Energetikai Tanácsok a 1960 és 80 között épült lakóházak (ún. Kádár kockák) vásárlóimnak.

2020-09-16 - Egyed Csaba

A cikk a 60-as, 80-as években épült épületek felújításához azon belül is a nyílászárók cserihez kíván tanácsot adni.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Energetikai Tanácsok a 1960 és 80 között épült lakóházak (ún. Kádár kockák) vásárlóimnak.

I. Rész, nyílászárók

Bizonyára mindenki számára ismerős a főként falusi utcaképet uraló, de nagyobb városok peremein sem ritka négyzetes alapú egyszintes sátortetős házak látványa. Ez az utóbbi években a vidéki ingatlanpiac egyik olcsó ingatlantípusává váló épület jellemzően sok felújítást igényel. Az alacsony vételár után sokan érzik úgy, hogy a lakható állapot eléréséig rengeteg további ráfordítást eredményezve. Ezen ráfordítások racionalizálásához lenne pár tanács a lenti cikkben. Az itt leírt tanácsokat az Energetikai Tanúsítványok tartalmához igazítva igyekszünk leírni, főként annak tükrében, hogy ezen épületek általában a gyenge vagy rossz besorolás alá esnek a tanúsítványok szerint.

Jellemzőik

A három részesre tervezett cikksorozat első részében a nyílászárók kerülnek terítékre, később foglalkoznánk a fűtés és külső szigetelés témakörrel is.

Ezen épületek általában az eredeti fa nyílászárókkal kerülnek eladásra, amiknek u hőátbocsátási tényező értéke meghaladja a 3 W/m2K-t, részben az eredeti szerkezet tulajdonságai részben annak állapota végett. Ezeket az értékeket a tanúsítvány alátámasztó munkarészében meg lehet találni. Fontos, hogy ezek értéke és a felújítás során cserélendő nyílászárók gyártó által megadott u értékek különbségéből lehet kiszámolni a lehetséges megtakarítás értékét.

Az így kapott értékek a gyakorlatban azt mutatják, hogy a régi u=3 W/m2K-es értékű régi fa ablakokhoz képest az új műanyag u=1,1-1,4 W/m2K nyílászárókkal 40-50 kWh/m2/év megtakarítás érhető el, új korszerű fa szerkezettel u=1,4-1,7 W/m2K pedig 30-40 kWh/m2/év energia takarítható meg. Ez 100 m2 esetén kb. 40-60 000 Ft költségmegtakarítást jelent. Ez látható, hogy kb. egyhavi díj megtakarítás évente. A rossz besorolású ingatlanok esetében ez a szám nagyobb is lehet, mivel az állapot végett a valós hőátbocsátás a 3,5 W/m2K értéket is meghaladhatja.

Az épületek jellegéből adódóan a teljes cserélendő nyílászáró lista általában 2-3 nagyobb ablak 1 ajtó és 2-3 kisebb ablak cseréjét jelenti. Ennek költségeit anyaggal, munkadíjjal kb. 380-600 000 Ft között lehet függően a kiválasztott típustól a beépítés körülményeitől és a kivitelezői munkadíjtól.

Példa

Egy konkrét példán keresztül bemutatnánk, hogyan is alakulnak a beruházás és a megtakarítás összegei egy 105 m2 alapterületű épület esetében.

A példában szereplő házon 2 nagyobb u=3,2 W/m2K, két kisebb u=3 W/m2K ablak és egy igen rossz állapotú u=3,3 W/m2k értékű ajtó volt az eladás idején. Ekkor az épület fajlagos primerenergia igénye összesen 432 KWh/m2 volt.

Az ablakokat u=1,1 W/m2k értékű műanyag ablakokra cserélték, az ajtót u=1,3 W/m2K értékű műanyag ajtóra cserélték. Ennek eredményeként a fajlagos primer energia értéke 391 kWh/m2-re csökkent.

A különbség 41 kWh/m2, ami 105 m2-re vetítve 4305 kWh, ez ~12 Ft/m3-os gázárral számolva 51660 Ft megtakarítást eredményez.

A beruházás 475 000 Ft-ból valósult meg, amiből kiszámítható, hogy kb. 9 éves megtérüléssel lehet számolni.

A megtérülési idő valójában 8-12 év között mozog átlagosan a valóságban. Fontos megemlíteni, hogy igazán jelentős megtakarítás és némileg rövidebb megtérülési idő csak a fűtéskorszerűsítéssel együtt jelentkezik.

Meg kell említeni, hogy gyakran ezek cseréit nem csak az energia megtakarításának érdekében kell elvégezni, hanem gyakran az állag már annyira rossz, hogy vízszigetelés, törött repedezett nem javítható keret, vagy repedt, vagy hiányos üvegezés is indokolja.

Hogyan válasszuk ki a cserélendő nyílászárót.

Végezetül pár tanács a kiválasztáshoz. A legfontosabb, hogy ne az számítson, hogy ennyi réteg, meg annyi cella, stb. hanem a gyártó által megadott u (w/m2K) hőátbocsátási tényezőt kell garantáltatni a kereskedővel, kivitelezővel. Figyeljünk oda, hogy ne csak az üvegezés hőátbocsátását adják meg, hanem a kerethez és a tokhoz tartozó érték is legyen ismert. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a beépítésnél tokkal, kerettel, üveggel együtt a korábban gondosan kiválasztott nyílászáró kerüljön beépítésre.

Az elérhető árú korszerű ablakok u (W/m2K) értéke 1,1-1,7 közé kell essen fa és műanyag nyílászáró esetében egyaránt.


Egyed Csaba

Energetikai tanúsítvány

Energetikai Tanúsítvány készítés.

Pályázatokhoz, ingatlan adás-vételhez stb. 9500Ft-tól.

Az ügyfél igényeinek megfelelő gyors és precíz munka!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél