Konyha felújítást tervezel? Ezeket gondold át előtte!

2015-11-12 - TeMestered

Konyhafelújításba fognál mert új lakásba költözöl, vagy éppen meguntad a jelenlegit? Legyen bármi is a motivációd, szerencsés, ha egy-két dolgot előre átgondolsz és felkészülten vágsz neki a műveletnek! Sok utólagos fejtöréstől, és bosszúságtól kímélheted meg magadat, ha megfontolod ezt a pár hasznos tippet. Lássuk miről is beszélünk.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. Milyen az életstílusod?

Egy konyha felújítása vagy átalakítása előtt mindenképpen tisztázd magadban a szokásaidat, az érdeklődésedet, vagy éppen azt, amit nem szeretsz! Ezeket azért érdemes átgondolni, mert sokan hajlamosak arra, hogy irreális, nem az életvitelüknek megfelelő elképzeléseket követve vágjanak az újjáépítésbe. A leghasznosabb tanácsunk tehát: ne a fantázia szerint tervezzünk, hanem a valóságnak próbáljunk megfelelni. Mivel a mindannyian már kialakult szokások rabjai vagyunk, egy új, számunkra nem megfelelően kialakított konyha ezen szinte biztosan nem változtat.

2. Régi, de fel lehet újítani?!

Ha egyszer végre konyhafelújításra adod a fejed, akkor érthető módon új bútort is szeretnél bele, azonban egy új konyhabútor nem olcsó mulatság akár egyedi bútor, asztalos mester keze alól, akár bútorboltban vásárolt darab. Sőt az is könnyen elképzelhető, hogy a régi színében és stílusában passzolt a lakás többi részéhez, addig a jelenlegi kínálatban már nem találsz megfelelőt. Ezeknek megfelelően a teljes csere helyett érdemes a bútorok felújításán is elgondolkodni, hiszen egy teljes átfestés, vagy éppen csak a szekrényfrontok cseréje jóval olcsóbb megoldás, ráadásul hasonló változást eredményez, mint egy új garnitúra beszerzése.

Szép asztalos munka egyedi bútorral

3. Csak a szükségest!

Egy új konyha kialakításakor mindenki vágyik a legmodernebb eszközök beszerzésére, azonban a megvételre kerülő gépek és eszközök listájának összeállításakor tedd fel magadnak az elkerülhetetlen kérdést: valóban szükségem van mindezekre? Egy most divatos berendezés, vagy éppen konyhai látványelem beszerzése több tíz, vagy rosszabb esetben több százezer forinttal dobhatja meg a konyha átalakításának költségvetését. Csak arra költs, ami elengedhetetlen!

4. Legyen terved előre! Az asztalos kiegészíti.

A konyhaszekrény-sor tervezésénél érdemes tapasztalt asztalos mester tanácsait kikérni a maximális helykihasználás elérése érdekében. A szakember a költséges alapanyagok helyett javasolhat olcsóbb, de jó megoldást, és tudja, hol érdemes ezeket beszerezni. Ha egyedi konyhabútort készíttetnél, akkor első lépésben szükséged lesz egy olyan részletes listára, amelyen rajta vannak a kívánságaid: több hely, több tároló, stílusosabb berendezés stb. Állítsd ezeket a kívánságokat fontossági sorrendbe. Jó, ha vannak olyan fényképek vagy katalógusok, amelyek tartalmazzák azokat a termékeket, anyagokat, mintákat, elrendezéseket, amelyek tetszenek neked. Ezek után kell egy alaprajz a konyháról, amelyen fel vannak tüntetve az ajtók, ablakok, tűzhely, csövek, villanykapcsolók és konnektorok.

5. Pár év múlva eladnád? Egyszerű a nagyszerű!

Friss házasok vagytok és pár év múlva bővül a család, éppen ezért belátható időn belül egy újabb otthoncsere sem elképzelhetetlen? Ha ezek illenek rád, akkor tanácsunk az, hogy időtálló és egyszerű dizájnt válassz, legyen szó a bútorról vagy a burkolatról, hisz ami ma kreatív, trendi és divatos, egyáltalán nem biztos, hogy pár év múlva is az lesz! Ha így teszel, akkor minden bizonnyal könnyebben találsz majd vevőt a lakásodra, amelyet most lelkiismeretesen felújítva adhatsz át, így az új tulajdonosának egy tisztasági festésen kívül más dolga nem nagyon akad majd. 

6. Jó munkához idő kell!

Mint oly sok felújítási munkánál, a konyha átalakításánál is igaz, hogy az előre eltervezettnél hosszabb időt vesz igénybe. Ez természetesen nem okoz nagy gondot, ha úgy vágsz bele, hogy a folyamat alatt máshol laktok. Amennyiben nem, akkor se ess kétségbe! Pár nap, de akár 1-2 hét csúszás még belefér. Ezt az időszakot komolyabb idegeskedések nélkül felkészülten tudod könnyen átvészelni. A konyhát nem használhatod, de egy kis főzősarkot akár ki is alakíthatsz az átmeneti időszakra a lakás másik részében.

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztad magadban, akkor megfelelő mesterembert a Kereső menüpont alatt pillanatok alatt találsz, legyen az asztalos, burkoló vagy víz-gáz szerelő

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél