Milyen fő szempontok alapján válasszunk laminált padlót?

2020-01-29 - TeMestered

Az otthonunk felújítása során, vagy bármely belsőépítészeti munka esetén eljutunk abba a fázisba, ahol padlóburkolatot kell választanunk. Manapság a meleg burkolatok esetén ez főleg a laminált padlót fogja jelenteni. Amikor ebbe a fázisba érünk, jó, ha tudjuk, hogy milyen szempontok szerint keressük meg a nekünk megfelelő laminált padló burkolatot. Első nekifutáskor meglepő lehet, hogy mi mindenre is kell odafigyelnünk.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A laminált padló kopásállósága

A kopásállóság nem más, mint a különböző padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége. Az erős igénybevételnek kitett helyiségekbe mindenképpen érdemes nagyobb kopásállóságú laminált padlót választani, ezzel elősegítve, hogy hosszú ideig megőrizzék felületi minőségüket és szépségüket.

Ez a tényező nem kifejezetten a felső réteg keménységét jelzi, azaz, hogy mondjuk egy magassarkú cipő hagy-e benne nyomot, ha rálépünk, hanem hogy a folyamatos lépésekkel járó súrlódások mennyire illetve hány év után koptatják el. Egy megfelelően kiválasztott padlóburkolat rendeltetésszerű használat és megfelelő ápolás mellett 15-20 évig is megőrzi minőségét. 

A termékeken a kopásállóságot többféleképpen, betűvel vagy számmal jelölik. Továbbá legtöbbször piktogrammal is megjelenítik. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • AC3 (31): ajánlott lakossági felhasználásra, hálószobába tökéletes
  • AC4 (32): megfelelő a lakás bármelyik helyiségébe, akár nagyobb forgalmú irodákba, üzlethelyiségekbe is
  • AC5 (33): ez már igazán magas kopásállóságot jelent, komolyabb igénybevételű helyiségekbe ajánlott.

Laminált padló burkolása nagy térben

A laminált padló felülete és mintázata

További fontos szempont a kiválasztásnál a Laminált padló felülete. Itt tekintettel kell lennünk otthonunk stílusára, színeire és ezekhez megfelelő felületű Laminált padlót igyekezzünk választani. 

Megfeleő laminált padló burkolása helyiségbe

A választásnál előkerülhet még mint fogalom, a laminált padló fózolása. Ez a következőt jelenti: A gyártók a laminált padlók éleit 45 fokban lecsiszolják, így amikor a két panelt összepattintjuk, egy V-alakú fuga keletkezik. Ennek előnye, hogy ez jobban kihangsúlyozza a padló panelek méretét, szélességét és hosszúságát. Egy helyiség minél nagyobb, annál mutatósabb például egy szélesebb, hosszabb panel. Vannak gyártók, akik a fózolásokat festik, míg mások dekorfóliát használnak. Utóbbi mutatósabb, és ellenállóbb.

Fózolt laminált padló

A laminált padló éleinek impregnálása

Az élek impregnálása is fontost szempont, hiszen ez a laminált padló élettartamát is nagyban befolyásolja. Bizonyos gyártók a panelek csatlakozását impregnálják, amivel minimalizálják a napi felmosás, takarítás által keletkezett sérüléseket. A nem megfelelő vagy hiányzó impregnálás következményeképpen az illesztéseknél úgynevezett táskásodás jelenhet meg akár rövid időn belül is.


Amennyiben sikerült kiválasztani a megfelelő laminált padlót, az oldalunkon szereplő burkoló és parkettázó szakemberek segítenek megfelelően lerakni a padlóburkolatot!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél