GLETTELÉS MENETE

2019-12-09 - Lakásfelújítás

Szakember nélkül, te oldanád meg otthonod felújítását, a gletteléstől kezdve a festésen át, amit csak lehet te csinálnál? Íme akkor a glettelés menete!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Festés előtt érdemes a lefestésre szánt falfelületet rendbe tenni, az ott található hibákat, lyukakat, repedéseket eltüntetni, kijavítani, simává, egyenletessé tenni, vagyis: glettelni. Ha a festéssel egyetemben ezt a felújítási munkálatot is te magad szeretnéd elvégezni, akkor jó helyen jársz. Eláruljuk, hogy a glettelés menete során mire lesz szükséged, és mit kell csinálnod majd egészen pontosan, lépésről lépésre.

AMIRE SZÜKSÉGED LESZ:

takarófólia

glett

víz

vödör, amiben a glettet a vízzel összekevered

spakli

glettvas

csiszolóvászon

kézi csiszoló


A GLETTELÉS MENETE

1. lépés

Miután beszereztél minden szükséges dolgot, a takarófóliával borítsd be azt a részt, amit a piszoktól, portól és a glettől szeretnél megóvni.

2. lépés

A fal megtisztítása következik. Ha tapéta volt rajta, akkor alaposan nedvesítsd be a falat, hagyd 20 percig kicsit ázni, majd a spaklival kapard le mindet egy szálig. Ezután várd meg, míg a fal teljesen megszárad, utána lehet csak újra dolgozni rajta.

3. lépés

Keverd a vízbe a glettet (véletlenül se fordítva!). Nézd meg a glett útmutatójában, hogy milyen arányban kell összekeverni a glettet és a vizet, illetve hogy mennyi falfelülethez mennyi glettre lesz szükséged. Felesleges sokkal többet kikeverni, hogy aztán a kukába kössön ki. Miután a port a vízbe keverted várj pár percet, hogy tudjon állni a glett, ezt követően pedig kézzel vagy alacsony fordulatú keverőgéppel keverd csomómentesre. A lényeg, hogy vajszerű állagot kapj, azzal tudsz jól dolgozni.

4. lépés

Ha csak kis falfelületet kell kijavítani, akkor a glettvasra tegyél glettet, majd a spakli segítségével óvatosan kend fel a falra, és egyenletesen oszlasd/dolgozd el. Ha az egész falat gletteled, akkor viszont több glettet tehetsz rögtön a falra, és dolgozhatod el azonnal. Viszont arra figyelj, hogy csak annyit helyezz el, amennyit a nagyjából 70 perces száradási idő alatt rendesen el is tudsz dolgozni. Az éleknél a szép munka érdekében érdemes fém élvédőt használni, a kábeldobozokat pedig bandázs szalaggal ragaszd le és úgy vakold le, így egyáltalán nem fog látszódni, hogy ott egyáltalán van valami. Ha befejezted a glettelést, mindenhol egyenletes és sima a fal, akkor várj 24 órát, hogy teljesen megszáradjon a glett.

Ha vakolatra glettelsz, akkor érdemes 2 rétegben glettelni. Ilyenkor se felejtsd el a száradási időt a két réteg között kivárni!

5. lépés

A glettelés menete szerint ha megszáradt a glett, akkor következő lépés a csiszolás. Csiszolóvászonnal és kézi csiszolóval érdemes ezt csinálni. Nagyon figyelj arra, hogy a csiszolóvásznat egyenletesen nyomd a felületre, hogy a felület teljesen sima legyen. Mivel sok por fog keletkezni, a csiszolás után alaposan meg kell tisztítani a falat, hogy a lehető legkevesebb por maradjon rajta.

Ha ezekkel megvagy, jöhet a falfestés!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél