Mivel érdemes tisztában lenni!

2021-09-23 - Illés Tibor _

Hasznos lehet a cikk, ha felújítás vagy építkezés előtt áll és nem szeretne csalódni, az elvégzett munka minőségével kapcsolatban!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A felújítás, építkezés előtti teendők egyik meghatározó kérdése, hogy a lehető leggondosabban válasszuk ki azt a szakembert, akire ezeket a munkákat rábízzuk. Mielőtt azonban ebbe belevágnánk, vegyük sorra a következőket: derítsük ki, hogy a felújítási, átalakítási munka igényel-e bármilyen előzetes hozzájárulást? Be kell-e szerezni engedélyt akár a társasháztól, akár hatóságtól?

Például: Míg a lakás tisztasági festéséhez nem kell engedély, addig a társasházi lakásban új ablak létesítéséhez, vagy két lakás egybenyitásához a társasház hozzájárulását meg kell szerezni előzetesen és építéshatósági eljárást is kell majd lefolytatni.



A szükséges engedélyek beszerzése a megrendelő kötelezettsége. A kivitelező azonban köteles a megrendelő által átadott tervdokumentációt a szerződés megkötése előtt megvizsgálni és a megrendelőt a terv felismerhető hibáira, hiányosságaira figyelmeztetni. Ha a terv valamely hibája vagy hiányossága a kivitelezés folyamatában válik felismerhetővé, a kivitelező késedelem nélkül köteles erről a megrendelőt tájékoztatni.

Bármilyen munkát is akarunk elvégeztetni, előtte célszerű több kivitelezőtől is ajánlatot kérni. A szakemberek és szakcégek az ajánlatukat anyagköltség és munkadíj megosztásban vagy átalánydíjban szokták megadni.


Bonyolultabb, több szakember összehangolt munkáját megkívánó építési, szerelési munkák esetén legjobb, ha megbízunk egy erre szakosodott vállalkozót, ún. generálkivitelezőt, aki a teljes felújítást megszervezi és le is bonyolítja helyettünk, megkímélve bennünket attól, hogy minden reggelünket a „szakikkal’” való hadakozással kezdjük. A generálkivitelező feladata lesz például megszervezni, hogy a lebontott fal, vagy kidobásra váró lecserélt nyílászáró elhelyezésére konténer álljon rendelkezésre, vagy elég ragasztó legyen a szoba tapétázásához. Általában a fővállalkozó cég maga is végez szakipari munkát a szervezésen kívül.

A lakás felújításánál a megrendelő általában nem tudja megítélni, hogy az egyes szakipari munkák valóban megfelelően kerülnek-e elvégzésre, sokszor csak a beköltözést követően vagy a későbbi használat során szembesül azzal, hogy az elsőre tökéletesnek tűnő kivitelezői munka hibás.


Ezt megelőzendő, általában nagyobb költségvetésű kivitelezésnél szoktak a megrendelők építési műszaki ellenőrt megbízni, aki a kivitelezőtől független, közvetlenül a megrendelő által megbízott személy. A műszaki ellenőr feladata, hogy a kivitelező munkáját folyamatosan ellenőrizze. Műszaki ellenőr igénybevétele esetén a megrendelők szükségesnek tartják, hogy a vállalkozási rész- illetve teljes díj kifizetését megelőzően a műszaki ellenőr által aláírt teljesítés igazolás kerüljön kiállításra.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél