Hogyan fesd ki otthonodat saját magad, avagy szobafestés kezdőknek - 2. rész

2019-04-05 - TeMestered

Előző cikkünkből már megtudhattátok mennyi időtöket és körülbelül mennyi energiátokat veszi igénybe, ha saját magatok akartok nekiállni az otthonotok kifestésének. Legyen szó akár kisebb lakásfelújításról vagy az új helyre való beköltözés előtti tisztasági festésről. Ezekből az információkból talán már mindenki le tudta szűrni, hogy ténylegesen nekivág-e segítség nélkül, vagy esetleg mégis szobafestő mesterre bízza a munka dandárját. A most következő részben további érdekes tudnivalókkal igyekszünk mindenkit ellátni a felhőtlen siker érdekében.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. Milyen festéket célszerű vásárolni?

Mivel belső felfestésről van szó, diszperziós falfestéket érdemes venni. Ezek közül is rengeteg lehetőség van, és a színes festékek elérhetősége is szerteágazó. Az alábbiakat érdemes szem előtt tartani a megfelelő festék kiválasztásakor:

  • Ne vegyünk márkátlan festéket, például nagy hipermarketek akciós, alacsony árú termékeit. Korántsem biztos, hogy olyan mértékben fognak fedni, mint szeretnénk. 
  • Színes festék választásakor több lehetőségünk van:
  • Vehetünk előre bekevert színeket, több gyártó is árul így festéket. Ennek előnye, hogy ha később javítani kell, csak le kell emelni ugyanazt a polcról, és mehet is a dolog. Azonban vigyázzunk, mert időnként minden gyártó frissíti a termékpalettát, és esetleg pont a mi színjeinket vonja ki a forgalomból.
  • Vehetünk egy palettáról, színkód alapján választott festéket, melyet az áruházban helyben kevernek nekünk. Ez a legjobb választás, ha később ismét szeretnénk ugyanazt a színt reprodukáltatni. Ha ilyet választunk, írjuk fel és őrizzük meg a festék színkódját!
  • Végső, és általában legolcsóbb esetben vehetünk fehér festéket, amihez mi adjuk hozzá a színezőpasztát. Ebben az esetben úgy gazdálkodjunk, hogy a későbbi javításokhoz tegyünk el a festékből, és lehetőleg olyan módon, hogy ne penészedjen be.

Általában véve a diszperziós festékek jól fednek, bírják az időjárási viszontagságokat, a környezetre ártalmatlanok, vizes bázisúak, tisztíthatók, színezhetők, bel- és kültérre egyaránt használhatók. 

Szobafestés esetén szín választása

2. A választott festékből végül mennyit vegyünk?

Lényegében minden festék kiszerelésre ráírják, hogy az adott mennyiség mekkora falfelültre elég két rétegű felhordás esetén. A teendőnk tehát annyi, hogy kiszámoljuk mekkora a teljes festendő falfelület m2-ben. 

Például egy 4m*4m –es szoba 2,5m-es belmagassággal kb. 4*4*2,5 = 40 m2 lenne. Persze ebből le kell vonni a nyílászárók felületét, illetve, ha a plafont is festjük, akkor az is hozzá kell adni, ami 16 m2 ebben az esetben.

Általánosságban elmondható, hogy 1,2 liter festék 10 m2-re elég, feltéve, ha festőhengerrel vagy ecsettel visszük fel.

Szobafestés házilag szobafestő szakember segítsége nélkül

3. A festéshez szükséges eszközök

Vegyük sorban milyen szobafestéshez szükséges eszközökkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy mindent meg tudjunk oldani:

  • Spakli: Erre lesz szükséged akkor, ha kisebb falhibákat kell kijavítani glettgipsz segítségével, illetve akkor is, ha esetleg egy korábbi tapétát kell levakarni. Lehetőleg ne a legvékonyabbat válaszd, de nem árt, ha kétféle méretben is van kéznél. Komolyabb gletteléshez többféle eszköz szükséges, de erről egy korábbi, a szobafestés előtti glettelésről szóló cikkünkben már írtunk.
  • Vödör: Ez szükséges például az alapozó felhordása esetén, mivel azt előbb úgyis hígítani kell.
  • Falfestő kefe: Szintén az alapozó nagyobb felületen történő felhordásához.
  • Ecset: sűrű, íves alakban végződő hosszú szálú ecset a legjobb, az ilyen sok festéket szív fel, ritkán kell mártogatni – ezzel az apró dolgok festése, a korrekció, a sarkok festése végezhető.
  • Teddy henger: A nagyobb, homogén felületek festésére használjuk. Érdemes belőle is többféle méretet beszerezni. Egy kisebbet a sarkokhoz és keskeny felületekhez, és egy 25 cm-eset általános felhordásra. Ne a legolcsóbbat válasszuk. Nem mindegy mennyi festéket tudunk vele egyszerre felvinni. Érdemes kikérni szakeladó véleményét.
  • Lehúzórács a hengerhez, és teleszkópos hosszabbító nyél: Az előbbi elkerülhetetlen kellék, az utóbbi inkább mennyezet festése esetén célszerű.

 

Ha az olvasottak után továbbra is van kedved belevágni, hát hajrá, azonban lesz még egy befejező, harmadik része is cikksorozatunknak, amit érdemes még megvárni. Azonban, ha szakember megbízásán gondolkodsz itt biztosan találsz számodra megfelelő szobafestő mestert.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél