Festést tervezel otthon és szép falat szeretnél? 10+1 TIPP a falhibák eltüntetésére

2016-01-23 - TeMestered

Sokan gondoljuk úgy, hogy egy festő hengert, és egy ecsetet mi is vígan tudunk használni, nincs abban semmi ördöngösség. És akinek még neadjisten ideje is engedi, biztosan elhatározza, hogy bizony otthon Ő fogja kifesteni a szobát. A szín is megkopott már, és egyébként is összemaszatolták, ceruzával „kifestették” már a gyerekek. Rá fér már egy új festék réteg. Nincs is ezzel baj. Azonban ha már ebbe a fába vágjuk a fejszénket, a legtöbben rendesen is akarjuk csinálni. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha itt-ott hibás a fal, egy szög, vagy csavar miatt, egy levert saroknál stb., azt szeretnénk úgy kijavítani, hogy a végén szép sima falfelületet kapjunk. Amint belekezdünk, ki fog derülni, hogy ha nem vagyunk ebben jártasok, bizony nem is olyan egyszerű ez. Lássunk néhány tippet, hogy mégis meglegyen a végén a sikerélmény.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Tehát abból indulunk ki, hogy vállalkozó szelleműek vagyunk, és időnk is engedi, hogy a tökélyre törekedve, a lehető legtöbb energiát fektessük a feladatba. Hiszen meg lehet csinálni más hozzáállással is, de akkor biztosan nem leszünk maradéktalanul elégedettek a végeredménnyel. Ha mégsem ez a felállás, akkor mindenképpen bízzuk rá a munkát egy szobafestő mesterre. Ezzel, ha pénzt nem is, időt biztosan nyerünk.

Ha a munka mellett döntünk, mindenképpen szükségünk lesz pár eszközre, hogy a kívánt végeredményt elérjük. Mint arról előzőleg már ejtettem pár szót, arra készüljünk fel, hogy a falhibák javításához, azaz a gletteléshez már szükséges némi szakértelem, de odafigyeléssel és az alábbi tanácsok megfogadásával otthon, saját kezűleg is elvégezhetjük ezt a munkafolyamatot.

Szobafestés és felújítás a falhibák eltávolításával, gletteléssel

Először is lássuk mire lesz szükségünk!

Sorba véve az alábbiakra egészen biztosan:


  • Glettgipsz: Mivel nem frissen vakolt falra kell az első réteg gipszet felvinni, válasszunk 0-3mm vagy 0-10mm-es fehér gipszet. Ez tökéletesen jó lesz az apró hibák elfedésére.
  • Vödör vagy edény az anyag bekeveréséhez: Kiürült festékes vödör, vagy bármilyen műanyag vödör megfelelő. Lehetőleg olyat válasszunk, aminél nem nagy gond, ha a művelet során tönkremegy…
  • Spakli: A felhordáshoz és az egyengetéshez is célszerű lehet.
  • Glettvas: Egy sima glettvas mindenképpen kell. De ha sarkokat is szeretnén javítani, ahhoz speciális sarok glettvas is szükséges lesz.
  • Csiszolópapír: Vegyünk egy finom szemcsés, és egy kicsit durvább papírt. Ha megköt a felhordott gipsz, ezzel tudjuk simítani.

Ezeket meg tudjuk vásárolni bármilyen festék szaküzletben, vagy a nagyobb barkács áruházak egyikében. Amint minden megvan, és lélekben is felkészültünk, hozzá is kezdhetünk a feladathoz.

Glettelés szobafestés előtt

Mire is figyeljünk oda a glettelés során?


  1. Ha csak kisebb hibákat kell javítanunk, és abból sok van, külön helyiségekben szerte szét, akkor figyeljünk oda, hogy egyszerre sok glettanyagot ne keverjünk be. A gipsz viszonylag hamar szárad. És amikor már kezd megszilárdulni, hiába lehet még gyurmálni kicsit, nem fogja megfelelően ellátni a feladatát.
  2. A gipsz bekeverése előtt figyelmesen olvassuk el a termék leírását. Olyan terméket ne vegyünk meg, amire nincsen felírva a bekeverés folyamata.
  3. A gipsz elkészítésekor figyeljünk arra, hogy a vízbe töltsük bele a gipszet, és ne fordítva. ÉS ne essünk egyből neki a keverésnek, hagyjuk, hogy egy kicsit álljon előtte.
  4. Ha követjük a feltüntetett arányokat, akkor nagy baj nem lehet, de figyeljünk, hogy ne legyen túl híg, sem túl sűrű a keverék. A spaklival lehessen könnyen kivenni egy adagot, ne follyon le róla.
  5. Ha furatokat kell javítani, akkor jó, ha előbb kitömjük a lukat egy műanyag tiplivel, vagy fatiplivel, esetleg fogpiszkákkal. A lényeg, hogy lehetőleg ne csak a gipszet tömjük fele, mert akkor egy-két kör gipszeléssel nem fogjuk megúszni.
  6. A javítást lehetőleg a nagyobb repedésekkel és lyukakkal kezdjük. Ennek oka, hogy a száradás során a gipsz térfogata csökken, és a nagyobb hibáknál szükséges lehet még egy réteg felvitele a tökéletesen sima felület eléréséhez.
  7. A nagyobb lyukak belsejét kicsit nedvesítsük meg, így jobban tapad majd a gipsz is. Sőt, érdemes minden glettelendő részt egy kicsit nedves szivaccsal áttörölni, hogy a por ne akadályozza a tapadást!
  8. A gipszet a spaklival vigyük rá a glettvasra, és húzzuk szét kissé az egyik élénél. Attól függően, hogy mekkora felületet/hibát glettelünk, döntsük el mennyi anyagra lesz szükség. Túl sokat ne rakjunk a vasra. Ezt követően a vasat élével a falhoz simítva, húzzuk át a glettanyagot a javítandó résen. Ha jól csináljuk, glettanyag csak a résben fog maradni, a környező sima felületeken nem.
  9. Sarkokhoz használjunk sarok vasat. Ebből van pozitív és negatív sarokhoz való is. E nélkül is megoldható, de nehezebb lesz.
  10. A száradás után csiszoljuk meg a felületet, és nézzünk meg (kézi simítással, vagy egy erős lámpával), hogy sima lett-e a fal. Ha még nem tökéletes felvihetünk még egy réteget.
  11. Ha minden felületünk megszáradt és sima, akkor gondoskodjunk a csiszolás utáni por eltávolításáról, és csak ezt követően kezdjünk neki a festésnek!

Festés előtt ellenőrizzük a falhibákat


Aki a tanácsok végig olvasása után mégis inkább szakemberre bízná a feladatot, annak ajánljuk a keresőt a megfelelő szobafestő mester kiválasztására. Aki pedig belevág, annak sok sikert, és a saját kezű munka eredményében való sok örömöt kívánunk!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél