Padlófűtés: befektetés a komfort érdekében – lehet utólag is!

2015-10-11 - TeMestered

A nyár elmúltával lassan a fagyos télre kell felkészülnünk, amelyet mindannyian szeretnénk egy kellemesen meleg otthonban átvészelni. Ehhez jó megoldást biztosíthat egy jól megépített padlófűtési rendszer. Azonban a nagy kérdés az, hogy be lehet-e utólag is szerelni, és ha igen, akkor az hogyan valósítható meg? Először is szögezzük le: lehet utólagosan beszerelni egy jól működő és hatékony padlófűtési rendszert, tehát nem kell lemondani a padlófűtés adta kényelemről már meglévő épület, illetve lakás esetén sem!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Hogyan is működik a padlófűtés?

padlófűtés

A klasszikus kazános rendszerekkel ellentétben a padlófűtés lényege abban rejlik, hogy a fűtő felület maga a padló. A hőérzet kialakulásában nem csak a felmelegített levegő hőmérséklete, hanem a padlófelület felől sugárzó hő is szerepet játszik, ezáltal ugyanolyan komfortérzetnél a helyiség tényleges hőmérséklete egy-két fokkal akár alacsonyabb is lehet, mint radiátoros fűtés esetén. Ez igaz minden felületfűtésre (padló-, fal-, mennyezetfűtés-hűtés).

Ennek köszönhetően optimális a hőmérséklet-eloszlás, így a lakók komfortérzete is jelentősen javul.A padlófűtéssel ellátott helyiségben a meleg a 21-29 °C körüli padlóról sugárzik felfelé, kellemes és egyenletes hőmérsékletet biztosítva a tartózkodási zónában. A hagyományosan fűtött helyiségek esetében ez pont fordítva van: a radiátor a meleg levegő felfelé áramoltatásával fűt, emiatt 1,5-2 m magasságban csak akkor képzelhető el a kívánt 20 °C-os hőmérséklet, ha a mennyezetnél nagyjából 28-30 °C, míg a padló közelében csupán 16 °C van. Vagyis padlófűtés alkalmazásával a helyiség hőmérséklete alacsonyabbra vehető, anélkül, hogy az rontana a komfortérzeten.

Milyen rendszerek léteznek?

1. Meleg vízzel működő padlófűtés

A meleg vízzel működő rendszereket használó padlófűtést vízmelegítő, vagy elektromos kazán melegíti. A csövekben futó meleg vizet egy szivattyú keringteti. A csövek lefektetése modulárisan, kígyóvonal-szerűen, vagy csigaház-szerűen történik. Általában az utóbbi élvez elsőbbséget, mert ezzel a módszerrel biztosítható a szoba egyenletes felfűtése. A csövek többnyire műanyagból, ritkábban rézből készültek. Szakemberek szerint talán ez a leghatékonyabb padlófűtési módszer.

2. Elektromos árammal működő fűtés

Ez a rendszer az elektromos tűzhely elvéhez hasonlóan működik, azonban sokkal több hő kibocsátására képes. Az elektromos árammal működő rendszer nagy előnye, hogy jóval egyszerűbb a beszerelése. Használata a kazán működésétől függetlenül, az őszi és a tavaszi időszakban is lehetséges. Az elektromos fűtést is be lehet építeni akár járólap, akár parketta alá is. Legelterjedtebb típusa az úgynevezett fűtőszőnyeg vagy fűtőszövet.

3. Szénszálas fűtési rendszer

A szintén árammal  működő, szénszálas padlófűtési rendszerek az infra tartományban bocsátanak ki sugarakat. A mai ismeretek szerint ez a megoldás jelenti a legmodernebb fűtési rendszert. Nem elhanyagolható előnyei, hogy könnyen beszerelhető, az infrasugár jótékony hatással van az emberi szervezetre, rövid a felfűtési idejük, bármilyen burkolat alá beszerelhető, hosszú az élettartama, nem tartalmaz kopó alkatrészt, a penészképződést is megakadályozza, egyenletes hőmérsékletet biztosít.

Beépítése utólag

A fűtő közeggel működő padlófűtés utólagos beépítésekor alapvetően kétféle módszer közül választhatunk:

  • a meglévő burkolat és aljzat felbontása után 15-20 cm mélyre süllyeszthető a fogadófelület, majd erre az ágyra fektethető a hőtükrös fóliával kasírozott hőszigetelés, a fűtő csőkígyó bebetonozva, arra pedig a burkolat. Ez jelentős költséggel jár a bontás és az új rétegek kialakítása miatt (35-45 ezer forint négyzetméterenként).
  • a már meglévő burkolat bontása nélkül, a burkolat fölé helyezhető a csőkígyó az esztrich-réteggel (a közvetlenül a burkolatok alá kerülő betonréteg) együtt, azonban így belmagasságot veszítünk, valamint az egyes helyiségek között kialakuló szintkülönbségekkel is kezdenünk kell valamit, ha nem minden helyiségben alakítjuk ki a padlófűtést. Amennyiben lépcsőhöz kell csatlakoznunk, az szintén problémát jelenthet a padlószint emelkedése miatt.

padlófűtés csövek

Utólag legegyszerűbben és legolcsóbban az elektromos padlófűtést lehet kialakítani, mert ehhez csak a padlóburkolat eltávolítására van szükség. Az elektromos fűtőszőnyegre az új burkolat visszaragasztható, és szintváltozással nem, vagy csak minimális mértékben (2-3 mm) kell számolni.

A folyadékkal működő padlófűtés utólagos kialakításának többletköltsége összemérhető az elektromos fűtés üzemeltetési díjtöbbletével.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a padlófűtés kizárólag a megfelelő burkolattal fog tökéletesen működni. Ennek megfelelően kerülni kell a vastag padlószőnyeget, a vastag természetes anyagú burkolatokat (bambusz, fa, parafa stb), hiszen azok hőszigetelésként működnek, és a rendszernek még keményebben kell dolgoznia. Már léteznek parketták, amik padlófűtésre is rakhatók. Használandó burkolatnak azonban leginkább a hideg burkolat (kerámia, kő, greslap, stb.) ajánlatos, hiszen az megfelelően vezeti a hőt, sőt még kicsit tárolja is.

A felületfűtéseknél fontos, hogy a helyiség bútorozását is figyelembe vegyük, mert egy zsúfolt helyiségben nem marad hely fűtőfelületnek. Olyan helyiségekben, aminek a berendezése feltehetően nagyjából fix - pl. háló, gardrób, konyha - a bútorok alá (ágy, szekrények) nem szokás padlófűtést betenni.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél