Ennél a 3 felújítási munkánál ezért gondold meg százszor, hogy magad akarod-e csinálni

2022-07-13 - TeMestered

Biztosan vagyunk jónéhányan, akik szívesen vágnak bele felújítási munkákba amolyan „csináld magad” alapon. Ez bizonyos szempontból előnyös is lehet a költséghatékonyságon felül is, azonban van néhány terület, ahol a buzgóságunkat érdemesebb visszafogni kicsit.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A mi életünknek már szerves része az internet és aki aktívan használja az tudja, hogy szinte minden megtalálható rajta amire kíváncsiak vagyunk. Éppen ezért, ha eszünkbe jut valamit átalakítani, felújítani, rengeteg videós és szöveges segítséget fellelhetünk. De a hétköznapi böngészés során spontán ötletek is szembe jöhetnek, amelyek hirtelen ihletet adhatnak. Vigyáznunk kell azonban, mert bizonyos esetekben a lelkesedésünk nem feltétlen elegendő a sikeres projekthez.

1. Burkolás

A burkolás vagy csempézés nem egyszerű feladat. Bár első ránézésre annak is tűnhet. A burkoló bekeveri a ragasztót, rákeni a burkolólapra, majd a helyére teszi. Erre bárki képes! Ez nagy tévedés. A burkolás az egyik a néhány végső fázis közül egy építkezés vagy felújítás során. Márpedig az ezekben a fázisokban elvégzett munkák azok, amik aztán majd a legszembetűnőbbek lesznek. Éppen ezért megfelelő szerszámok, tapasztalat és precizitás híján semmiképp ne fogjunk bele. Hacsak nem élvezzük a girbe-gurba, szedett-vedett burkolat látványát, amit kellő önkritikával nevezhetünk aztán rusztikusnak is. De valljuk be, inkább csúnya lesz.

2. Glettelés és színes festés színkeveréssel

Amikor csak arról van szó, hogy nem tetszik a sima fehér, vagy már ráfér egy új réteg festék a falra, akkor ne habozzunk, vágjunk bele. Azonban, ha a festés alapozását is el kell végezni, azt sokszorosan gondoljuk meg, hogy hozzá akarunk-e látni. A nem megfelelően kivitelezett glettelés a festés végeztével nagyon szembetűnő hibákat tud eredményezni a falon, aztán kezdődhet a soha véget nem érő javítgatás, vagy egy festő szakember kihívása, aki majd fogja a fejét rendesen.

Hasonló a helyzet, ha valami színt akarunk vinni az életterünkbe. Ezekre remek megoldások lehetnek az áruházakban kapott színes festékek, vagy a palettáról választott és a boltban géppel kevert festék, bár még ilyen esetekben is előfordulhat, hogy laikusként nem jól mértük fel, és a végeredmény kicsit visszás lesz. Azonban attól próbáljuk meg megóvni magunkat, hogy otthon mi magunk keverjük ki a színt fehér festék és színező paszta keverékéből. Ezen kísérletek végeredménye a legkevesebb esetben lesz az amit előre elképzeltünk. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelően kikevert festékkel még szép tarka falat is varázsolhatunk.

Lakásfelújítás festés burkolás

3. Parkettalerakás, laminált padlózás

A parketta és a laminált padló lerakása szintén egyszerű feladatnak tűnik. De mielőtt belevágunk gondolkodjunk el azon, hogy biztosan rendelkezünk-e a megfelelő eszközökkel a munkához. Tudunk-e egyenes vonalakat vágni egy fűrésszel? Tudjuk-e, hogy milyen rétegeket rakjunk különféle esetekben a burkolat alá és előtte hogyan készítsük elő az aljzatot? És amikor végre lekerült a burkolat van-e eszközünk és kedvünk a szegőlécek szép és tartós felhelyezéséhez?

Ha ezekre mind igen a válasz, akkor hajrá. Ha nem, akkor gondolkodjunk el parkettázó szakember felkeresésében.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel: