A csempék közti fuga már nem a régi? Csúnya és piszkos? Nem kell újra burkoltatni!

2015-12-12 - TeMestered

Mikor elkészül a fürdőszobánk vagy a konyhánk, és a burkoló átadja a frissen befejezett munkát, minden olyan szép, és érintetlen, mint amilyennek vártuk. Aztán az évek során, miközben használjuk is ezeket a helyiségeket, egyre piszkosabbnak, és elhasználtnak hatnak. Ennek többnyire a fugákban megtelepedő szennyeződés az oka. Hiába takarítjuk rendesen a kerámia burkolatot, fugán meglátszik az idő múlása. A jó hír az, hogy tehetünk ellene! Lássuk hogyan.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Milyen szép is volt az a narancsos hatású járólap azzal a halványsárga fugával, és most milyen komor az inkább szürke, mint sárga szín. Arról nem is beszélve, hogy anno az apró fehér mozaikkővel kirakott fürdőnket nem ilyen, foltokban szürkés, és ápolatlannak tűnő fugával álmodtuk meg. A kérdés viszont az, hogy tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy az eredeti állapotot visszahozzuk? Lehetőleg anélkül, hogy újra kelljen burkolni a helyiséget. Az alábbiakban erre kínálunk megoldást.

Fuga tisztítása a burkoló kihagyásával

Mitől is változik meg a fuga színe az évek során?

A fuga anyagát tekintve porból áll össze, és miután a felhasználása után kiszárad, képes újból magába szívni a nedvességet, amivel érintkezik. Egy padlót tekintve pedig rendszeresen találkozik felmosóronggyal, ami egyre piszkosabb vizet tartalmaz, vagy például kilöttyenhet rá bármilyen üdítő, kávé, stb. Miután folyamatosan nedvesedik át piszkos/poros vízzel, vagy más folyadékkal, egy idő után a különféle baktériumok is remek táptalajt találnak benne. Ezek mind-mind együttesen, vagy akár külön-külön okozzák a fuga színének megváltozását. 

Mitől lesz piszkos a fuga. A burkoló megelőzte volna?

Mit tehetünk ellene?

Nekieshetünk különféle tisztítószerekkel, és súrolókefével is, és talán el is érünk némi pozitív változást, de ennél sokkal célszerűbb módszer is létezik. Sok ördöngösség nincsen: Használjunk erre a célra fejlesztett fugatisztítót! A Dry-Cleaning Pointing Cleaner egy nagy hatású szer, kifejezetten erre a célra. De használhatunk még Mellerud márkájú terméket is. Amit ezekkel tenni kell:


  1. A tisztítandó felületre, ami jellemzően a vékony vonalban húzódó fuga felszíne, lehetőleg fugaszéles ecsettel fel kell vinni az anyagot.
  2. Ezt követően 1 perc múlva egy vizes szivaccsal töröljük is le, és alaposan öblítsük le a felületet.
  3. Ha szükségesnek érezzük, ezt a műveletet végezzük el még egy alkalommal.

Szuper! Ismét szépen ragyog a járólap közti fuga is! Azonban, ha a továbbiakban is ugyanazt csináljuk, mint eddig, márpedig ki nem mossa fel a padlót időnként, akkor bizony ismét meg fognak jelenni a szennyeződések. És akkor kezdhetjük elölről ezt a „kényelmes” feladatot. De hát ki ne vágyna a padlón görnyedve apró ecsetkével fugát kenegetni? Hát senki! Akkor mit tegyünk, hogy ne kelljen állandóan ezzel foglalkoznunk?  

Tiszta lett és nem kell újra burkolni

Ne engedjük, hogy a fugánk ismét piszkos legyen!

Ahhoz, hogy elkerüljük a fuga ismételt beszennyeződését, használjunk impregnáló anyagot! Ez szépen betölti a porózus anyag réseit, így gátat szabva a folyadék felszívódásának! És ugye, ha a piszkos folyadék nem tudja magát beinni az anyagba, akkor az elszíneződés sem fog újból megjelenni.

A feladathoz használjuk az Aqua Stop Pointing Protector fugaimpregnáló szert. Ezzel meggátolhatjuk a szennyeződés lerakódását, és a baktériumok elszaporodását. Hogyan is alkalmazzuk:


  1. A korábban megtisztított, és idő közben megszáradt felületre kell a szert felvinni két rétegben.
  2. Az anyag felkenését ebben az esetben is fugaszéles ecsettel végezzük.
  3. Ezt egészen addig ismételjük folyamatosan, amíg az anyag meg nem folyik a fuga felületén. Ez jelenti azt, hogy a pólusok eltelítődtek.
  4. Miközben haladunk előre, figyeljünk oda a korábban bekent részekre is, mert teljesen nem száradhatnak ki! Mielőtt az elsőként felvitt réteg kiszáradna, fel kell vinnünk még egy réteget. Hasonlóan, mint az előző esetben, ekkor is addig kell kennünk, amíg meg nem folyik.
  5. Akkor vagyunk készen, amikor a második réteg teljesen kiszáradt.

Ha ezzel megvagyunk, már nem kell többet azon aggódnunk, hogy a burkolt felület elveszti eredeti szépségét, és burkolót sem kell hívnunk, hogy segítsen rajtunk.

Ha elég előrelátók vagyunk, az impregnálást a burkolás után azonnal is elvégezhetjük, vagy kérhetjük a burkoló mestert, hogy tegye meg nekünk

Mi a helyzet az olajos, ragacsos szennyeződéssel?

Főleg a konyhában gyakran fordul elő, hogy a fuga nem csak a piszkos vízzel, folyadékkal találkozik, hanem olaj fröcsög rá, és rakódik le. Ebben aztán később szintén megragad mindenféle piszok, és baktérium, és elég visszataszítóan tud kinézni. 

Természetesen erre is létezik már megoldás. Ebben az esetben használjunk olyan fuga tisztító és impregnáló anyagot, amik kifejezetten az olajos szennyeződések eltávolítására szolgálnak, illetve kifejezetten azok lerakódását akadályozzák meg. Ilyen az Oil Stain Remover tisztító illetve a Pointing Protector Max impregnáló.

A tisztítás, és az impregnálás menete nem különbözik a korábban leírtaktól, így a konyhában is a fentiek alapján végezzük el a tisztítást és az impregnálást.


Ha mégis az újra burkolás mellett döntesz, mert már a burkolat is elég idejétmúlt, burkoló mestereink segítenek neked!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél