A fürdőszobák és a toalett, mint nem mellékes helyiségek

2015-11-07 - Szöllősi Viktor

A mai felgyorsult világban egyre kevesebb időnk van magunkkal foglalkozni, éppen ezért ha mégis sikerült a nap egy apró részét erre a célra kiszakítanunk, érdemes azt a legpihentetőbben eltöltenünk. Otthonunkban az egyik legjobb hely testünk felfrissítésére a fürdőszoba. A régi idők embere nem fordított akkora figyelmet ennek a helyiségnek, mint amekkorát megérdemelne, hiszen legtöbb esetben ki látja belülről rajtunk kívül? Lehet sokaknak rémlenek még a plafonig fehér csempével burkolt falak és a sima fehér szaniterek. Ugye ma már mi sem ilyennek képzeljük el fürdőszobánkat?

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Azért bátran állíthatom, hogy mára már bőven van igény itthon is arra, hogy esténként, vagy szabad perceinkben, egy igényesen és különlegesen berendezett fürdőszobában lazulhassunk. Ennek a helyiségnek a funkciója ugyanis ma már nem szimplán csak a tisztálkodás. A fürdőszoba sokkal inkább már a feltöltődés, a testápolás és egészségünk megőrzésének legfontosabb helyszíne. Egy-egy merész design ötlet, melyekre egyre jobban rásegít a technikai fejlődés, lehetőséget adnak, hogy minden igényünket kielégítsük a kialakítást illetően. Az elérhető berendezések és burkolatok sokszínű és formailag változatos választéka mellett csak fantáziánk szabhat határt egy álomfürdőszoba megtervezésében.

Mire figyeljünk a fürdőszoba felújítása vagy tervezése esetén?

Legtöbb esetben, legalábbis a korábbi tapasztalatok alapján, nem figyelünk oda eléggé a WC és a fürdő kialakítására. Ha átalakítunk, vagy a házunk belső elrendezését tervezzük, ezt a két helyiséget megpróbáljuk egy félreeső részre helyezni, oda, ahol még pont marad neki hely a többi szoba elrendezése után. Így valóban mondhatjuk majd rájuk, hogy mellék(es) helyiségek.

A másik hiba, amit sok esetben elkövetünk, hogy nem hagyjuk őket nyitva a külvilág felé. Régebbi időkben elképzelhetetlen volt, hogy egy fürdőszoba ablakkal rendelkezzen. Még ha kapott is egy ablakot, az is maximum egy kicsi 60x60 cm-es volt. Pedig képzeljünk el egy olyan fürdőszobát, aminek egy teljes falmagasságban beépített ablaka van, vagy a belső tér felé egy üvegfala. Az ezeken beáramló természetes fény miatt sokkal kellemesebb környezetté változhat a vizes helyiség.

Ablak a fürdőszobában

Ekkor merül fel a gondolat, hogy ha ablak, akkor majd mindenki belát, amíg mi fürdünk. Ezek ellen sok megoldás létezik. Gondoljunk például egy üvegtéglából kialakított ablakra, vagy egy homokfújt, esetleg szimplán fóliázott üvegre. De akár csak egy fényáteresztő szalagfüggönyt is felhelyezhetünk.

És mit kezdjek egy panel lakás fürdőjével?

A kérdés teljesen jogos, hiszen itt szinte mindenhol a lakás közepén vannak a vizes helyiségek. De ezeknek is van egy olyan faluk egészen biztosan, ami egy olyan szobával közös, ahol már van ablak. A legjobb ilyenkor, ha konzultálunk egy statikussal és egy kőművessel, és utánajárunk, hogy a kérdéses falon ki lehet-e alakítani üvegtégla „ablakot”. Például a plafontól számítva 1-2 sor üvegtéglát helyeztetünk be. Valóban nem kis munka a kialakítása, de ha van rá lehetőségünk, érdemes kihasználni. Azzal, hogy természetes fényt eresztünk be, még villanyt is tudunk spórolni. Nap közben egy kézmosáshoz például nem kell kapcsolgatni a lámpát.

A toalett esetében is beszélhetünk a fent említettekről. Akár a fürdőszobával van egybe építve, akár külön helységben van kialakítva, szintén érdemes energiát belefektetni, hogy természetes fényt kapjon. Nem beszélve arról, hogy a szellőzése is könnyebb lesz.

Így a fürdőszoba valóban szintén egy szoba lesz, nem csak, mint egy elnevezés.

Néhány plusz ötlet fürdőszobánkhoz röviden

  • Ha már kintről valódi fény árad be, ne habozzunk növényekkel is feldobni a hangulatot. Egy-egy zöld színfolt barátságosabbá teszi otthonunk minden helyiségét, miért pont a fürdőnket fosszuk meg ettől?
  • Ha kicsi a helyiség használjunk nagy tükröket a mosdó felett, vagy mondjuk az ajtó belső oldalára helyezve teljes magasságban. A tükör minden esetben tágítja a teret!
  • Viszont ha elég nagy a szoba, érdemes két mosdót is betervezni. Ha nem egyedül élünk, praktikus lehet a reggeli készülődés során, ha nem kell folyton egymásra várnunk.
  • Toalett esetében szereltessünk fel vízvezeték szerelő szakemberrel olyan tartályt, amivel szabályozni tudjuk, mennyi víz folyik el. Ezzel sokat tudunk spórolni.

Két modókagyló beépítése fürdőszoba felújításakor

Milyen fürdőszoba bútor lenne ideális?

Aki valóban igényes fürdőszobát épít magának, annak elgondolkodtató, hogy egyedi bútort készíttessen a vizes helyiségbe. Egy jó asztalos szakember segítségére lehet a tervezés fázisában is, így érdemes mielőbb konzultálni. Gondoljunk csak akár egy esztétikusan elhelyezett vagy rejtett szennyes tartóra a bútorunkban. Mennyivel szebb, mint egy sima kosár.

Kisebb helyiségekbe is el lehet helyezni nagyon sok dolgot néhány praktikus tárolási ötlettel. Például egy mosdó alatt elhelyezett szekrény ajtajának belső oldalára is tudunk tároló rekeszeket szerelni, ahova apróbb dolgokat máris be tudunk dobálni. Nagyobb helyiségek berendezésénél pedig még inkább szárnyalhat a fantáziánk. A lényeg, hogy olyan helyiséget alakítsunk ki, ahol jól érezhetjük magunkat!

Növény a fürdőszobában

Legyen saját SPA-nk az otthonunkban, mert a testünk megérdemli.


Az egyedi bútorok elkészítésében állok rendelkezésükre:

Szöllősi Viktor

Asztalos

Szöllősi Viktor bútorasztalos és belsőépítészeti kivitelező.

1994-ben épületasztalosként végeztem a Budapesten Kaesz Gyula Faipari Szakközép szakmunkás iskolában...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél