Hogyan tarts hűvösen az otthonodat nyáron, ha nincsen klímád? Adunk néhány tippet

2016-07-22 - TeMestered

Javában a nyár közepén járunk, és túl is vagyunk már pár melegebb időszakon. Akinek nincsen klíma az otthonában, és nem figyel oda eléggé, ott hamar átveheti a hatalmat az izzasztó hőség a belső terekben is. Pedig ugye mennyivel kellemesebb mikor a 30+ fokos utcáról a kellemesen hűvös otthonunkba lépünk be? Lássuk mit tehetünk ennek érdekében.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Sok magyar otthon rendelkezik már klíma berendezéssel, azonban ezt nem mindenki bírja vagy egészségügyileg vagy anyagilag. Aki ebben a cipőben jár, annak bizony oda kell figyelnie, hogy a lehető leglassabban adja át otthonát a fullasztó hőségnek. Hiszen ki az aki igazán rajon azért, ha az esti filmet is verejtékben úszva kell "végigszenvedni" a kanapén. Mennyivel pihentetőbb az esti alvás is egy hűvösebb szobában, ahol nem a 30 fokot közelíti a hőmérő higanyszála? 

Íme néhány dolog amire érdemes odafigyelni a nagy nyári hőségben.

Szigetelés, árnyékolástechnika melegben

1. Szellőztess! De nem mindegy mikor!

Értelem szerűen kell a friss levegő a lakásba, azonban jól fontoljuk meg mikor engedjük be a kinti levegőt. A nagy melegben napközben lehetőleg ne nyissuk ki az ablakot. A résnyire nyitott ablakon is szépen lassan beszivárog a hőség. Helyette inkább tartsuk nyitva éjszakára őket. Amikor már érezzük, hogy a kinti levegő hűvösebb a bentinél, nyissunk ki mindent, és a hajnali órákban pedig zárjuk vissza. Felesleges bármit is nyitva hagyni nappal hosszú ideig, mert csak a meleg levegő jön be. Szellőztetni olyan nyílászárón keresztül és csak rövid ideig ajánlott, amelyet épp nem süt a nap

2. Párás levegő

A szellőztetés, azaz a hűvösebb levegő beengedése mellett fontos még a benti helyiségek páratartalmának figyelése is. Nem mindegy, hogy a 25 fokos szoba 50%-os vagy 80%-os páratartalommal rendelkezik. Utóbbiban sokkal melegebbnek hat ugyanaz a hőfok. Ha nagyon párásak a helyiségek igyekezzünk mielőbb kiszellőztetni (lehetőleg ne nappal), vagy párátlanítót használni. Megtévesztő lehet a hűsítő nyári zápor érkezése is. Ugyan egy-egy ilyen zápor után lehűlhet a levegő rövid időre, de lehetőleg ekkor ne engedjük be a kinti párás levegőt. Hamar szaunává válhat a belső tér.

3. Szigeteld megfelelően otthonodat!

Mert a szigetelés bizony nem csak a cudar hideg télen fontos, amikor egyértelműen a hideg ellen szeretnénk vele védekezni, hanem nyáron is, amikor viszont a felmelegedést szeretnénk elkerülni! Egy jó szigetelő szakember biztosan tud ár-érték arányban megfelelő megoldást ajánlani. Érdemes a nyílászárókat is ellenőriztetni, megjavíttatni, vagy ha szükséges lecserélni egy erre szakosodott nyílászáró szerelővel, mert egy rosszul záródó, vagy gyenge minőségű ablakon vagy ajtón is bekúszik a meleg.

Szílászáró szerelés, árnyékolástechnika

4. Figyelj oda az árnyékolásra!

Érdemes az erkélyt vagy teraszt, és az ablakokat is árnyékolni. Legyen szó akár egy napellenzőről, zsalugáterről, redőnyről, egy nagy napernyőről, rolóról vagy belülről egy vastagabb sötétítő függönyről. Arra kell csak figyelni, hogy a lehető legvilágosabb legyen minden – ha lehet, fehér, mert ez visszaveri a sugarakat. Célszerű még kívülről gondoskodni az árnyékolásról, mert így 60-70 százalékban csökkenthető az ablakon bejövő hősugárzás. Amint a napsugarak elérik az ablaküveget, az egyből nyári radiátorrá változik át, és fűti is a lakás belső levegőjét. A legjobb ha egy árnyékolástechnikában jártas szakemberrel konzultálunk.

5. Időzítsd másképp a főzést!

A nyári meleg napokon semmiképp se a déli melegben vagy a délutáni hőségben sürögjünk a konyhában. Egyrészt akármilyen jó páraelszivót is szereltünk a kedvenc konyhabútorunkba, biztosan elárasztja a lakást az étel illata, amit ilyenkor nehezen szellőztetünk ki, másrészt a sütő és a főzőlap hője is tovább fokozza a benti hőséget. Ha mindenképpen főznünk kell, jobb ha azt a reggeli órákban tesszük!


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél