Jön a hideg, felüti fejét a penész

2021-11-05 - TeMestered

Minden évben, mikor itt az ősz és a hidegebb idő, vele együtt karöltve egyes otthonokban megjelenik a penész is a falakon. Sok helyen ezt már megszokottnak vesszük, és nyúlunk a jól bevált felületi kezelő szerekhez, eszközökhöz. Azonban ez sosem fogja véglegesen megoldani a problémát és a felszín alatt továbbra is ott lebeg a fejünk felett, hogy bizony egy egészséget károsító helyen töltjük a napjainkat.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A legfőbb kérdés, vajon honnan indult a vizesedés

Amikor megjelenik a penész, vagy elkezd peregni a vakolat, esetleg meggyengül a csempe a falon, sokszor csak ekkor szembesülünk a problémával: vizesedik a fal! Az első gondolat, ami ilyenkor mindenkiben felötlik, hogy ha kijavítjuk a helyi problémát, akkor azzal mindent megoldottunk. Azonban sokszor a nedvesség nem onnan származik, ahol már a felületi tünetek is megjelennek. Könnyen lehet, hogy a víz valahonnan egészen máshonnan szivárog el odáig. Márpedig a kiindulási forrást muszáj megtalálnunk, hogy végleg elűzzük a bajt!

Oké, de hogyan keressem meg honnan ered a baj?

Napjainkban már elég modern műszeres vizsgálatok közül választhatunk, amelyek sokszor igen rövid időn belül pontosan meg tudják mondani milyen állapotban vannak a falak. Ez azért roppant jó hír, mert ezek mellett már mindenféle bontás nélkül meg lehet mondani honnan vizesedik a fal. Ami pedig elég nyilvánvaló, hogy ha nincsen bontás, kevesebb a kiadás. Ha egyszerűbb a javítás, alacsonyabb lesz a költség is!

Nade mik ezek a módszerek?

Az első ilyen lehetőség egy páratartalom elemzés elvégzése. Ilyenkor a mérést végző szakember a lakótár helyiségeinek páratartalmát, harmatpontját vizsgálja.

Egy másik opció a mikrohullámú műszerrel való vizsgálat. Ennek során a falazatot vizsgáljuk 20-30 cm-es mélységben. A műszer képes ebben a mélységben meghatározni, hogy hol és mennyire vizes a fal.

Vagy mindezek mellett végeztethetünk hőkamerás vizsgálatot is. Ennek előnye, hogy nem csak a vizesedés/szivárgás forrását találhatjuk meg, hanem azt is megtudhatjuk vajon hol szökik ki a házból leginkább a meleg.

Szóval a lényeg!

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy:


  • Penészfoltok jelennek meg a falon
  • Vakolat lehullik, púposodik
  • Csempék meglazulnak vagy leválnak a vizes helységekben
  • Vagy csak a burkolatok körüli fugák nedvesnek tűnnek állandó jelleggel

Mindenképp keressük fel a megfelelő szakembert. Majd ha a vizesedés oka és helye megvan, keressük fel a megfelelő vízszerelő és kőműves valamint burkoló szakembert!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél