Hogyan védd meg otthonodat a váratlan látogatóktól? Praktikák betörők ellen

2016-01-30 - TeMestered

Mindannyian tudjunk, hogy élnek olyan egyének közöttünk, akik akkor is bejönnek otthonunkba, ha senki sem hívta őket. Sőt még „szuvenírt” is visznek magukkal, amikor távoznak. Viszont legtöbben, akik még személyesen nem tapasztalták a jelenlétüket, úgy vannak vele, hogy ezek a betörési esetek másokkal történnek meg. A mások meg ugye többen vannak, mint mi. De mi van akkor, amikor mi vagyunk azok a mások, és arra érünk haza, hogy a lakásunkban felfordulás van, és nem mi engedtük be a forgószelet. Ezeknek az eseteknek a megelőzésére adunk most néhány tippet.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Többen indulnak ki abból a téves gondolatmenetből, hogy ide úgy sem fognak betörni, hiszen ide maximum hozni lehetne valamit, elvinni nem. Ez azonban sajnos nem feltétlenül látszik kívülről. 

És amikor egy idegen bejön az otthonunkba, feldúlja azt, és távozik két pár használt cipőnkkel (mivel ugye más nem nagyon volt), akkor nem a két pár cipő lesz a legnagyobb problémánk. Sokkal inkább az érzés, hogy egy idegen turkált a legszemélyesebb dolgaink között. Behatolt az intim szféránkba, és „bemocskolta” azt a szent helyet, ami csak a mienk, és ahol megpihenünk egy-egy nehéz nap végén.

Így hát készüljünk fel arra, hogy ne utólag kelljen okosnak lennünk, hanem előre gondoskodjunk róla, hogy ne a mi otthonunk legyen a legjobb prédája egy betörőnek.

Nyílászáró ajtó szerelés behatolás ellen

Szereljünk be riasztót

A leg alapvetőbb dolog, és mindenki úgy gondolja, hogy úgy sem figyel fel a szirénára senki. Amiben van igazság, azonban a betörő, ha választania kell, hogy a Te, risztóval szerelt lakásodba menjen be vállalva a kockázatot, vagy a szomszédba, ahol szép csendben át tud nézni mindent, akkor nem a tiedet fogja választani. 

Ha riasztód van, akkor annak legyen külső nyoma. Egy külső sziréna egység mindenképpen. Valamint érdemes megfontolni egy távfelügyelethez való bekötést is. A távfelügyelet két okból praktikus. Az egyik, (azon kívül, hogy jönnek a járőrök) hogy neked is szólnak, ha riasztás történik, így azonnal tudod hívni a szomszédot, vagy bárkit. A másik, hogy ők is észlelik, ha a riasztód hibát észlel, és értesíteni fognak téged.

Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a távfelügyelet által adott matricákkal szépen csinosítsad körbe házadat/lakásodat, hogy a betörők láthassák, ha ide jönnek be, nagyon kell igyekezniük a „lakásnéző” alatt.

Legyen kutyánk

Ez inkább háztulajdonosoknál lényeges, de egy lakásban is okozhat meglepetést a betörőknek.

Szintén egyszerű dolognak tűnik, de a lebukott betörők nyilatkozatai egyértelműen alátámasztják, hogy ha lehet, inkább olyan helyre hatolnak be, ahol nincsen házőrző állat.

Jó tanács viszont, hogy ha tehetjük, erre a célja jól használható fajtát válasszunk (pl. dobermann), és lehetőleg egyszerre kettőt. Valamint mindenképpen tanítsuk meg arra, hogy ételt csak és kizárólag tőlünk fogadjanak el! 

Szereljünk fel kamerát

Egy kamera látványa még mindig riasztó. Természetesen a legjobb az, hogy ha a kameráink egy felvevő rendszerrel csatlakoznak, és megfelelő minőségű képet vesznek nappal és éjszaka egyaránt. Azonban ez nem túl olcsó megoldás. 

Ennél olcsóbb az, ha ál kamerát szerünk fel. Persze arra figyeljünk, hogy minőségi álca legyen. Az sem baj, ha egy vezeték legalább a falig elmegy belőle. 

Tegyünk védelmet a nyílászárókra

Ha már szereltettünk be riasztót, célszerű, ha a nyílászárókra is teszünk érzékelőket. Így ha éppen éjszaka otthon alszunk, be tudjuk riasztani úgy is a házat, hogy a belső mozgásérzékelőket nem aktiváljuk. Így a tudtunkon kívül nem fog bejutni senki, és még mi is szabadon járkálhatunk éjszaka. 

Emellett érdemes az üveg felületeket belső oldalról egy védő fóliával ellátni. Ez nagyban megnehezíti az ablaküvegek betörését, ha valaki így akarna bejutni hozzánk.

Nyílászáró ablak szerelés behatolás ellen

Ha elutazunk, se legyen lakatlan a lakás

Amikor hosszabb időre elmegyünk otthonról, könnyen észrevehető, hogy üres a lakás abból, hogy a postaládában csak gyűlnek a levelek, reklámanyagok, vagy állandó jelleggel sötétítve van a ház stb. 

Ezek elkerülése érdekében kérjük meg szomszédunkat, hogy néha jöjjenek át, és locsolják meg növényeinket, ürítsék a postának, tolják ki a kukákat, nyissanak ablakot egy kicsit, stb.

Az a legjobb, ha beépítünk egy olyan rendszert, ami véletlenszerűen felkapcsolja a villanyokat, majd lekapcsolja. Ezzel is azt a hatást keltjük, hogy nem lakatlan az otthonunk. Hasonló megoldással akár a TV, vagy egy magnó is bekapcsolhat véletlenszerűen.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél