Hőszigeteléssel jelentős költségmegtakarítás érhető el! Némi segítség szigetelés témakörben.

2021-01-14 - TeMestered

Mindenki spórolni szeretne, és ez alól a lakhatás költségei sem kivételek. Szinte mindenkiben felmerül a kérdés: hogyan tehetném gazdaságosabbá az otthonomat a mindennapokban? Természetesen sok lehetőség merül fel, egy azonban biztos: az egyik leghatékonyabb energia- és költségmegtakarítási módszert a ház megfelelő hőszigetelése jelentheti. Nade mikor tehetem ezt meg utólag? És mikre érdemes odafigyelni? Ezekre, és hasonlókra keresünk most választ.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A homlokzati hőszigetelés használata – legyen az akár a ház építésekor, vagy akár utólag felhelyezve – azt a célt szolgálja, hogy télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot. Az ideális hőszigeteléssel elérhető, hogy a külső falakat télen melegen tartjuk, nyáron pedig megóvjuk az átmelegedéstől; minimálisra csökkentjük a falakon keresztüli hőveszteséget; a károsanyag-kibocsátás csökkenésével a környezetünket is védjük; a homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a homlokzatképzés ideje is lerövidül.

Egy épület hőveszteségének nagyjából 30 százaléka a falakon, 25-30 százaléka a tetőn, míg további 15-25 százaléka az ablakokon keresztül képződik. Ezeken kívül a padlón és a födémen keresztül további 10-15 százalék hő vész el, de a kéményen is távozik a drágán előállított meleg levegőből. Ezekből következik, hogy nem elég csupán a homlokzatot szigetelni, hanem a tetőt és a födémet is szigetelni kell a kívánt hatás és a látványos energia-megtakarítás eléréséhez.Ittszóba jöhetne még az ajtó szigetelés, a nyílászárók szigetelése, azonban a hőtartás szempontjában a nyílászárókat inkább felújítani, vagy cseréni kell. Az öreg ablakokon ugyanis könnyen keletkezhetnek olyan rések, amiken bejut a hideg levegő, és ezzel jelentősen aláássa spórolási szándékainkat.

Tető szigetelése

Pár lépés betartásával és pár kérdés tisztázásával könnyen elérhető, hogy a télen fűtésszámla, nyáron pedig a hűtésszámla még kisebb összeget mutasson!

1. Tedd fel a megfelelő kérdéseket! Mikor és hogy végezhető a hőszigetelés?

A szigetelőanyag megvétele előtt mindenképpen vizsgáld meg a házad környezetét és annak tájolását, valamint tájékozódj azzal kapcsolatban, hogy a helyi szabályok milyen jellegű utólagos hőszigetelés kialakítását teszik lehetővé.

Légy tisztában a helyi klímával és azzal, hogy pontosan mit is szeretnél elérni! Körültekintően válaszdmeg a hőszigetelés felhelyezésének időpontját! Természetesen a külső homlokzat hőszigetelését a legkönnyebb az építkezés, vagy felújítás során elvégezni, azonban a mennyezet vagy a padló szigetelése bármikor kivitelezhető.

Homlokzat hőszigetelés

2. Ismerd meg a hőszigetelés típusait!

Ma már óriási választékban találhatók különféle hőszigetelő anyagok, ennek megfelelően érthető, hogy az ingatlanok tulajdonosai sokszor tanácstalanok, és nem tudják, hogy milyen alapon válasszák ki az adott épületszerkezethez megfelelő hőszigetelő anyagot. Ami így látatlanban az első tanácsunk, hogy a különböző épületszerkezetek hőszigetelését alapvetően az határozza meg, hogy az adott épületszerkezet kéthéjú vagy egyhéjú, azaz rendelkezik-e átszellőztetett légréssel, vagy sem.

Az épületfizikában is érvényes a "hasonlót a hasonlóval" elv, azaz:

  • az egyhéjú(zárt) épületszerkezetekben zárt pórusú, zárt cellaszerkezetű hőszigetelőanyagokat, amíg

  • a kéthéjú, átszellőztetett épületszerkezetekben nyílt pórusú, nyitott szálszerkezetű, átszellőztethető hőszigetelő anyagokat célszerű alkalmazni.

A saját ingatlanodhoz és a saját elképzeléseidhez leginkább passzoló hőszigetelő rendszer kiválasztása során mindenképpen fordulj szakemberhez, hiszen egy nem hatékony döntéssel nem éred el a kívánt célt!

Azt azonban mindenképpen javasoljuk, hogy gondolkodj rendszerben! Kerüld el a kevert és olcsóbb rendszerek felhasználását. Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni, így élhetsz a rendszergarancia adta lehetőségekkel is.

3. Indulhat a spórolás? Na de mennyit is hoz a szigetelés?

A jó és hatékony szigetelés használatával elérhető, hogy a télen a bent, míg nyáron kint marad a hő. Ezt természetesen azt eredményezi, hogy a korábbiaknál kevesebb energia felhasználásával érhető el a fűtés, légkondicionáló esetén pedig hűtés. Ebből pedig az következik, hogy a korábbi rezsiköltségek látványos csökkenésnek indulnak.

A konkrét ingatlan és az elvégzett beavatkozás ismeret nélkül nehéz előzetes kalkulációt végezni, azonban az általánosságban elmondható, hogy a falak, illetve a homlokzat hőszigetelésével nagyjából 10; a tető és a mennyezet hőszigetelésével 20-40, a padló szigetelésével pedig további 5-10 százalék megtakarítás érhető el.


Maradtak kérdésid, illetve még nem tudod ki fog neked segíteni házad szigetelésében? Válassz szakembereink közül.


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél