Radiátor légtelenítése házilag. Mikor kell valóban szakember?

2015-10-19 - TeMestered

Október közepén járunk, a legtöbb otthonban, legyen az lakás, vagy különálló ház, előfordulhatott már, hogy be kellett indítani a fűtést. Az újabb ingatlanokban ez után rendben is megy minden, de mi a teendő akkor, ha a radiátorok nem fűtenek ugyanúgy, mint tavaly? Forduljunk-e egyből szakemberhez, vagy tudunk-e valamit tenni mi magunk is? A jó hír az, hogy nem kell azonnal a mesterek telefonszámai után kutatnunk. Lássuk miért is nem.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Rengeteg lakásban házközponti fűtés vagy távfűtés van még. Sőt az esetek egy részében nem is radiátor, hanem konvektor fűti fel az otthonunkat. Ez utóbbi esetben a radiátor légtelenítése nem is jöhet szóba. Ahol a házilagos légtelenítés valóban jó opció lehet, azok az otthonok, ahol egyedi fűtéssel rendelkezünk. 

A többi vízzel működő radiátoros rendszerben is megpróbálkozhatunk vele, de ha házközponti a rendszer, vagy még ennél is nagyobb, akkor könnyen lehet, hogy nem tudjuk a teljes rendszerből „kiűzni” a levegőt, így végső megoldásként ez nem szolgál.

Na de miből tudom, hogy levegős a fűtési rendszerem?

A legkézenfekvőbb válasz az az, hogy nincs olyan meleg, mint várnánk, de ezt azért több más probléma is okozhatja. Viszont az első, amit ilyenkor nézzünk meg, sőt minden fűtési szezon elején javasolt megtenni, az az, hogy a radiátoraink minden ponton egyenletesen átmelegednek-e. A levegős radiátor legfőbb ismérve, hogy alul melegebb, mint felül. Főleg a szeleppel szerelt oldalán. Ekkor ugye két választásunk van. Megpróbáljuk magunk megoldani, vagy hívunk fűtésszerelő szakembert.

Nekem egyedi fűtési rendszerem van. Mit tegyek?

Ma már minden ingatlant így építenek, és a régebbi, felújított otthonok is könnyen lehet, hogy így vannak kialakítva. Mint ahogy fentebb már írtam a jó hír az, hogy nem kell azonnal a fűtésszerelőt hívni. 

Fűtés légtelenítése, fűtésszerelés

Először is szedjük össze, mire is lesz szükségünk a feladathoz:

  • Egy csavarhúzóra vagy egy szelepkulcsra. Az, hogy melyikre, attól függ, hogy milyen a radiátorunk. A legtöbb modern radiátor már úgy van kialakítva, hogy egy csavarhúzó is elegendő. De ha mégis kulcs kell hozzá, ne csüggedjünk, bármelyik barkácsáruházban hozzájuthatunk. Ilyen esetben ne az alumíniumból készültet vegyük, mert az nem lesz túl tartós.

  • Egy edényre, és egy rongyra. Az előbbivel a kicsöpögő, vagy kifolyó fizet fogjuk fel, az utóbbi a maradék víz letörléséhez kell majd.

Nem is olyan sok ez igaz? Gondolhatnánk, hogy akkor nem is túl bonyolult a teendő velük. És valóban nem is az!

Lássuk mik a művelet lépései

Ha megvan minden kellék, és lélekben is felkészültél a nagy kalandra, fogd a csavarhúzót, vagy a kulcsot, és a fűtőtest légtelenítő szelepére illesztve, forgasd el azt egy negyed fordulatnyit az óramutató járásával ellentétes irányba. 

A szelepek oldalán többnyire látszik egy kis nyílás, ahonnan várhatóan a hív útnak indul majd. Ez alá ne felejtsük el odatartani az edényünket, mert különben a padlóról kell majd a vizet feltakarítani.

Ha a negyed fordulat után nem történik semmi, fogathatunk még egy negyedet rajta. Ha valóban levegős volt a radiátor, akkor ilyenkor sziszegést kell hallanunk, majd amint az megszűnik, meg kell jelenjen a víz is a nyíláson keresztül. Amint vizet látunk jobb lesz visszazárni a szelepet, nehogy kiszökjön a nyomás a rendszerből. 

A művelet végén egyébként is érdemes rápillantani a kazánunk nyomás kijelzőjére. A legtöbb esetben jelölik rajta az optimális nyomást. Ha jóval ez alatt van, és tudjuk, hogy hogyan lehet plusz vizet engedni a rendszerbe, akkor tegyük meg, ha nem, akkor forduljunk szakemberhez!

Mi van, ha sem levegő, sem víz nem jön a radiátorból?

Ez több okból is előfordulhat, amelyek közül az egyik, hogy a kis nyílás a szelepen beszennyeződött, vagy vízkövesedett. Ekkor megpróbálhatjuk lezárni a radiátort, majd teljesen kitekerve a szelepet, azt egy dróttal megtisztítani, de javaslom inkább ilyen esetben már valóban keressük elő egy fűtésszerelő mester telefonszámát. Erre a legkézenfekvőbb a TeMestered keresőjét használnod.


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél