Festést tervezel a lakásodban? 5+1 hiba amit mindenképp kerülj el a szín kiválasztásakor!

2019-06-12 - TeMestered

A felújítási munkálatok közül a festés viszonylag könnyen elvégezhető, azonban a nagy rutinnal rendelkező szobafestőket is számtalan meglepetés érheti. A festés végeredményét nagyon sok tényező befolyásolja, ennek megfelelően pedig a hibázás lehetősége is igen nagy. És ugye Te sem szeretnél olyan otthonban lakni, ahol folyton azon agyalsz, hogy „ezt bizony elkerülhettem volna”. Az alábbiakban a szobafestéssel kapcsolatos leggyakoribb hibákat vettük számba. Ezekre mindenképpen figyelj oda akár te végzed el a munkát, akár egy szobafestőt bízol meg vele.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. A szín kiválasztásához idő kell

Lehet, hogy van kedvenc színed, vagy árnyalatod, de ne dönts elhamarkodottan! Ha színt keresel, akkor a festékboltból vigyél haza minél több mintát! A sablonokat tedd fel a falra és vizsgáld meg különböző fényviszonyok között is! A legtöbb festék sötétebbé válik a falra kenve, a fényes festékek viszont jobban világítanak. Ezért a színárnyalatokat érdemes megnézni a nap minden szakában, néhány napig hagyd érvényesülni őket. Amelyik a legjobban mutat napsütésben, borús időben  és lámpafényben, az legyen a végső választás. Ne feledd: a döntéshez sokszor napok kellenek, szánd rá a megfelelő időt! Ha esetleg gyorsan döntenél, előfordulhat, hogy nem a megfelelő, évekig szívesen nézett festéket választod ki.  

Szobafestés esetén szín választása

2. Figyelmen kívül hagyod a hatást

A színektől alapvetően nem szabad félni, szinte minden megengedett, azonban van pár általános szabály. Az alapvetően kicsi helyiségekhez célszerű fehér vagy valamilyen világos, pasztell színt választani, hiszen ezzel optikailag növelhető a tér. A téglalap alakú szobák is nyújthatóak, ennek titka pedig az, hogy az egymással szemben lévő, kisebb falakat fested világosra. Ugyancsak a világos árnyalatokhoz nyúlj akkor is, ha egy-egy falrészletet, vagy csak egy falat akarsz kiemelni. A meleg színek a tágasság érzetét kölcsönzik a lakásnak, ezért szokták ezeket a nappaliban, ebédlőben használni. A hideg színek hatása megnyugtató, ezért a dolgozó, lakásiroda vagy hálószoba ideális színe.

3. Nem veszed figyelembe a bútorok színét

Ha festésre adod a fejed, akkor mindenképpen legyen az egész helyiségre kiterjedő terved! Tudd, hogy milyen bútorok lesznek a lakásban és milyen színben. Általánosságban elmondható, hogy a fal színéhez passzoló bútort sokkal nehezebb találni, mint a bútor színéhez illő festéket

4. Milyen legyen: matt vagy fényes?

Mindkét lehetőség mellett szólnak érvek, azonban a hibalehetőségeket is érdemes észben tartanod. A fal hibáit érdemes figyelembe venni a festék kiválasztásakor. Amennyiben sok a hiba, akkor nem ajánlott a fényes felület, hiszen az kiemeli a fogyatékosságokat, azonban az is igaz, hogy a fényes rétegű festékeket könnyebb tisztítani, mint a mattot. Ha szobafestővel végezteted a munkát, akkor ezek a hibák többnyire nem okoznak gondot, hiszen glett anyaggal sok minden kijavítható. 

Akár mi , akár szobafestő végzi a festést

5. Trendi? Inkább ne!

A dekorációs és színdivatok évről évre változnak, így könnyen belátható, hogy csak úgy tudod tartani a lépést, ha évente hajlandó vagy a legfrissebb trend szerint alakítani a lakáson. Ha hosszabb távra tervezel, akkor inkább az legyen a fontos, hogy a színek és a formák között jól érezd magad! Inkább a berendezéssel, és a te ízléseddel harmonizáljon a fal színe, mint az aktuális trendekkel.

6. Ne maradjon ki az ellenőrzés!

Ha festékboltban keverteted ki a festéket, mindenképpen ellenőrizd a végeredményt, hiszen érhetnek meglepetések. Nincsen annál kellemetlenebb, ha az előre eltervezettnél sötétebb, vagy éppen világosabb árnyalatot kapsz, mert esetleg egy kiegészítő színt elfelejtettek beletenni a keverékbe. De tudod! A végső színt akkor látod, amikor a falfelületen meg is szárad a felvitt festékréteg!


A fenti hibák elkerülésében nagy segítségünkre lehet egy szobafestő szakember

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél