Elöregedett a padló? Kreatív tippek különleges csináld magad felújításhoz, burkoláshoz

2016-02-04 - TeMestered

Éppen otthonod csinosítgatását tervezet? Vagy csak ráférne a padlóra egy kis design frissítés? Egy burkoló szakembert vagy más mestert is felkérhetsz, hogy megvalósítsa ötleteidet, azonban azoknak, akik szeretik élvezni saját alkotásuk örömét, szóba jöhet, hogy maguk álljanak neki a szépészeti beavatkozásnak. Mi sem jobb annál, ha nap-mint-nap azon a padlón közlekedünk otthonunkban, amelyet saját kezünk munkája díszít. Lássunk most pár hasznosítható ötletet.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Először is, mielőtt bármibe belefognál, fontos, hogy rendelkezzél a kézügyességen és a kreativitáson felül megfelelő eszközökkel is. Ezeket most nem fejteném ki bővebben, mivel minden alább olvasható ötlethez más és más eszköz lesz szükséges. Lássuk miről is van szó.

Filléres padló

Történt már olyan veled, hogy sétáltál az utcán, és észrevettél egy pénzérmét a földön, lehajoltál, de az érmét nem lehet felvenni, mert oda volt ragadva? Mi lenne, ha a lakásod egy kisebb helyiségében csupa ilyen érme borítaná a padlót?

Filléres padló burkolása

Ezt így elsőre elég furcsa elképzelni, de egész ötletes kombinációkat lehet összehozni. Ha a különböző színű érmékre gondolok csak, vagy akár egyfajta aprópénzre, aminek csak az elő és hátoldalát váltogatjuk a lerakás során. Gondolj bele milyen egyedi, és ötletes kis mellékhelyiséget lehetne összehozni. Még sok érme sem kell hozzá, és mindig jó elfoglaltság lesz számolgatni :)

Filléres WC

Filléres zuhanyzó

Hogyan is fogjunk hozzá:

  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a felület, ahova lerakjuk az érméket, tiszta. Használjunk viasz eltávolítót, ha például linóleumra szándékozunk felrakni.
  • Ha fényes érméket akarsz látni, érdemes őket először ecetbe áztatva kicsinosítani. A korrodálódott réteg így könnyen eltávolítható.
  • Ha játszanál az érmék típusával, vagy, hogy melyik oldalával legyen felül, lerakás előtt tervezd meg, és ragasztás nélkül is rakd le próba képpen. Biztosan illeszkednek-e megfelelően.
  • Az érméket ragaszd közvetlen a padlóhoz. Használhatsz hozzá üvegragasztót.
  • Ezt követően a hézagok kitöltéséhez használjunk valamilyen hézagoló anyagot.
  • És végül a felületet lekenhetjük poliuretán lakkal. 

Fessünk szőnyeget a parkettára

Az igazán türelmes és kreatív embereknek tudom ajánlani, hogy saját szájízük szerint akár maguknak is festhetnek mintákat a parkettára. Íme alább néhány kép arról, hogy milyen az, ha mondjuk egy „szőnyeget” festünk a padlóra.  

Alap festése burkolás

Festés közbeni állapot

Festés végeredménye

Amint a képekből is látszik, álljunk úgy neki, hogy először nagy vonalakban vigyük fel a kép alapjait. A teljes tervet akár egy skiccen érdemes előtte egy papírra lerajzolni is, hogy legyen minta, ami alapján dolgozhatunk. 

Ha megvagyunk az alap mintázattal, neki állhatunk színesíteni, részleteket kidolgozni. A határ a képzeletünk, a türelmünk és a csillagos ég. 

A kész művet célszerű utána egy lakk réteggel ellátni, hogy kevésbé legyen sérülékeny, és ellenálljon a küldő behatásoknak is. Hiszen ha már energiát fektetünk az elkészítésébe, biztosan sokáig szeretnénk élvezni munkánk gyümölcsét. És mi sem díszítheti jobban az otthonunkat, mint a saját művünk.

Dobjuk fel mintákkal parketta burkolatunkat

Elöregedett a padló, vagy csak egy kicsit fel szeretnénk dobni a hangulatát? Nem feltétlenül kell felszedni az egészet, és újra burkoltatni mindent. Egy kevés festékkel, és néhány kartonlappal újra hangulatossá varázsolhatjuk a helyiségeinket. 

Fogjuk a nagyobb karton lapokat, vágjunk ki mintákat a közepéből, és az így kapott sablont használva fessük le a padlót. Ha valóban az a helyzet, hogy elöregedett a padló, hagyhatjuk rusztikusra is az alapot, vagy felcsiszoltathatjuk az egészet, így frissebbnek fog látszani.

Azt megelőzve, hogy a karton lap a festék miatt vizesedjen, és a sablon tönkre menjen, a belső széleit ragasztó szalaggal bevonhatjuk. A munkánk végeztével itt is érdemes egy lakk réteggel ellátni a felületet.

Mintás padló burkolás

Padló minta burkolás


Ha mégsem vagyunk ennyire bevállalósak, és kreatívak, de a padlónk valóban nem túl friss már, akkor keressünk egy jó burkoló mestert, aki segít megoldani a problémánkat.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél