Miért jó a cellulóz hőszigetelés? És egyáltalán mi az?

2016-04-22 - TeMestered

Azt, hogy az újságpapír alkalmas szigetelésre is, sokan tudjuk nagyszüleinktől. Biztosan mind találkoztunk már papírba tekert befőttesüvegekkel. Azt azonban kevesen tudjuk, hogy ez az anyag a házak szigetelésére is kiválóan alkalmas. Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy újságpapírokat ragasztgatunk a ház falára. Ennek is megvan a maga technológiája, mely alkalmassá teszi a papírt szigetelő anyagként való felhasználásra. Nem véletlen, hogy az újrahasznosított újságpapírral szigetelt rönkházak is kiválóan állják a kánikula okozta hőséget.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Mi is ez a szigetelő anyag, és hogyan készül?

Az ISOCELL hőszigetelő anyagok gyártási technológiája meglehetősen egyszerű, és már maga a módszer is energiatakarékos. Az összegyűjtött újságpapírokat egy erre használt speciális eljárással szétválasztják rostszálaira. Kétféle módszert alkalmaznak:

  • aprítják - ekkor a rostszálak rövidebbek
  • hosszú rostszálaira roncsolják a papírt 

Mindkét eljárásnak része, hogy kivonják a nyomtatás miatti ólomtartalmat. Ennek eredményeképpen az egészségre ártalmatlan, tiszta cellulóz tartalmú anyagot kapunk. Bóraxot és bórásványt adnak hozzá, hogy ezzel távol tartsák a rágcsálókat, kártevőket. Valamint ugyanennek a köszönhetően tűznek is ellenáll, nem gyullad meg. B2 besorolásával tűzgátló szerkezetekbe is alkalmazható. 

Természetes szigetelő anyag

A cellulóz szigetelő anyag felhasználása

A szigetelendő felületekre gépi befúvással - levegővel keverve - juttatható be az anyag, melyet többnyire 12,5 kg-os kiszerelésben lehet kapni. Vízszintes födémek esetén kézi terítéssel is be lehet dolgozni. A befúvás nagy előnye, hogy a legkisebb helyekre, résekre is bejut a cellulóz szigetelő anyag és így a térkitöltés tökéletes lesz, a szigetelés pedig homogén, hézag- és hőhídmentes. A hosszabb rostszálú alapanyag a levegőben jobban filcelődik, azzal nagyobb térfogatsűrűségű szigetelés érhető el. Az bevitt anyag max. testsűrűsége függőleges falakban akár 65 kg/m3 is lehet, ami egyedülállónak mondható a hőszigetelési anyagok terén. A nagy térfogatsűrűségnek és a filcelődés módjának köszönhetően nem csúszik össze, nem töpörödik meg a töltőanyag, így idővel sem lesz hőhidas

Szigetelő mester szigetel a cellulóz anyaggal

Szigetelő anyag számtalan előnnyel

A cellulóz szigetelő anyag az alábbi pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, melyek ránk, és a vele dolgozó szigetelő szakemberre is jó

  • összetevői csak természetesek, 
  • semmilyen irritációt nem okoz 
  • belélegezve nincs köhögési inger 
  • munkavégzés során nem okoz viszketést, égő érzést 
  • elektromosan nem töltődik fel, antisztatikus, illatsemleges 

Számtalan előnye van a nagy tömegének: 

  • rendkívül magas a hőtárolási kapacitása. 6-8-szorosa a hőfokcsillapítása a szálas anyagokéhoz képest. Ez azt jelenti, hogy nehezebben melegszik át, és a megfelelő rétegrendben cellulóz anyaggal szigetelt tetőterek hűvösebbek, és a manapság már megszokott nagy nyári melegekben is élvezhető életteret nyújtanak
  • Hanggátlása kiemelkedő, akár 55-58 Db-es csillapítás is elérhető. 
  • Akár 30% nedvességet is képes felvenni anélkül, hogy tömörödne, vagy hőszigetelő képessége romlana. Nem igényel belső párazárást. 
  • Óriási előnye, hogy biztosított az épület födém és tetőszerkezetén – könnyűszerkezetes házak esetén a falak mentén- is a folyamatos lélegzés, szellőzés, párakiegyenlítés, és ezáltal a penészesedés is elkerülhető.  

Az ISOCELL cellulóz-hőszigetelés elterjedése ökológiai szempontból is nagy jelentőségű. Remek lehetőség a papírhulladék felhasználására, mellyel egy időben a környezetünkre esetleg káros szigetelő anyagokat váltunk ki. Lehetséges felhasználási területei:

  • könnyűszerkezetes házak falainak, födémeinek szigetelésére
  • hagyományos kőépületek tetőszigetelésére
  • régi parasztházak, salakfödémek újraszigetelésére
  • ragasztóanyaggal keverve akusztikai szigetelések készíthetők bele mennyezetekre, dongafödémekre
  • panellakások teljes felújítása során belső hang- és hőszigetelésre, mely utólag tetszőleges színre festhető, esztétikus felületet képez

Ha a cikk kapcsán kedvet kaptál egy olyan szigetelő anyag felhasználásához, ami sokrétű, jól szigetel és még természetes is, akkor vedd fel a kapcsolatot szigeteléssel foglalkozó mestreinkkel!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél