Hogyan fesd ki otthonodat saját magad, avagy szobafestés kezdőknek

2019-03-25 - TeMestered

Ráférne már otthonodban egy festés a falakra? Vagy éppen most készülsz beköltözni új lakásodba, és szükséges lenne legalább egy tisztasági festés? A legtöbben ilyenkor szobafestő szakember segítségét kérik, azonban a bevállalósabbak maguk is megpróbálkozhatnak a kivitelezéssel. Neked is megfordult a fejedben, hogy saját kezűleg oldanád meg ezt a feladatot? Ha igen, most következő két részes cikkünkben ellátunk néhány jó tanáccsal. Lássuk milyen kérdések merülnek fel, és mik a válaszok!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. Mikor célszerű festeni?

Új ingatlan vásárlásakor, amikor korábbi lakásunkból már ki kell költözni, és vár az új otthonod, viszonylag meg van kötve a kezed, de mégis javasoljuk, hogy a festést 5 és 25 Celsius-fok között végezd. Tehát ha télen kell csinálni, a fűtés jobb, ha működik közben. Ezen a hőmérsékleten jobban száradnak a falak, később kisebb az esély a penészedésre is.

2. Mennyi időt vesz igénybe a teljes művelet?

Mivel vélhetően nem vagy profi festő, átlagos, 15-20 négyzetméteres szobára három napot számolj. 

Szobafestés saját kezűleg

3. Miért szükséges ennyi idő?

Az első nap többnyire az alábbiakkal fog eltelni:

  • A szoba kiürítése: Feltéve, hogy nem üres lakásról van szó, ki kell vinned a bútorokat egy másik helyiségbe. Vagy minden bútort a szoba közepére kell tolnod.
  • Minden olyan pont letakarása, amit nem szeretnél összefesteni. Ide a következőket sorolhatjuk: 
  • A padló, a szoba közepére tolt bútorok: ezeket fóliával takard be. Célszerű nem a legvékonyabb, legolcsóbb fóliát megvenned. Nehéz lesz dolgozni vele, és könnyen ki fog szakadni.
  • Ajtók, ablakok, padlószegőléc, fűtés csövek, radiátor, dugaljak stb.: Ezeket maszkoló szalaggal ragaszd körbe. A maszkoló szalag egy téphető anyagú öntapadós szalag, melyet a festés után el tudsz majd könnyen távolítani, és segít elkerülni, hogy összefestékezzél mindent. Festék szaküzletben segítenek a megfelelőt kiválasztani.
  • Meg kell venned a szükséges eszközöket. Erről később lesz még szó, és nyilván ezt csak egyszer kell megtenned.
  • Falhibák kijavítása glett gipsszel, majd simára csiszolása száradás után. A csiszolás után pedig ne felejtd el nedves ronggyal letörölni a falat. A poros felületen nem tapadna meg a festék.

Szobafestés előtt minden le van takarva

A második nap teendői: 

  • Ha minden falhibát sikerült kijavítanod az első napon, először fesd le a mennyezetet.
  • A frissen festett felület átlagosan 2 és 4 óra hossza alatt szárad ki teljesen. Amíg a plafon szárad, az oldalfalakra is festhetsz egy réteget. Feltéve, hogy ugyanazt a színt használod. Ha nem, arról később még szó lesz.
  • Ha a mennyezet közben megszáradt, felvihetsz rá még egy réteg festéket.

És a harmadik napon:

  • A falakra is felviszed a második réteg festéket, és szükség esetén egy harmadikat. A jobb minőségű festékek már két rétegben is fognak.
  • Maszkoló szalagok eltávolítása. Fólia felszedése, bútorok helyére rakása.

Szobafestésnél maszkolószalag

Természetesen ez a 3 nap lehet rövidebb is, ha többen vagytok, vagy kicsit szervezettebben csinálod a feladatokat. Ez egy bő időbecslésnek mondható.

Ha a festéshez először egy korábbi tapéta réteget kell levakarnod, és ezek után glettel javítani a hibákat, javasoljuk, hogy ezzel profi szobafestőt bízzál meg. Magad is megcsinálhatod, de nem biztos, hogy ezzel spórolni fogsz. Kivéve, ha szereted az egyenetlen falfelület látványát.

4. Hol kell beszerezni az eszközöket és a festéket?

Elmehetsz egy nagyobb barkács áruházba, és a festék osztályon szemezgethetsz a termékek között. A legtöbb ilyen helyen szinte minden megvan, és festéket is kevernek színre. Ha szerencséd van, még szakszerű segítséget is kapsz, ha tanácstalan vagy.

Azonban, ami sokkal célszerűbb, egy festékboltba elmenni, és ott a kizárólag ezzel foglalkozó, felkészült eladóktól, minden segítséget megkapsz, hogy biztosan sikerrel végezd el a feladatot. Persze az eszközök szakszerű használatát élesben nem fogják demonstrálni, de némi instrukcióval biztosan tudnak szolgálni :)


Ha esetleg közben mégis egy mesterre bíznád a dolgot, szobafestő szakembereink várják a hívásodat. Viszont ha nem csüggedt a lelkesedésed, olvasd el második cikkünket is! Hamarosan!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél