Mire érdemes odafigyelni konyhánk megvilágításának tervezésekor?

2016-03-12 - TeMestered

Éppen új konyhádat tervezgeted? Számoltál azzal, hogy nem elegendő csak az asztalos mesterrel átbeszélni a terveket, hanem egy villanyszerelő bevonása is célszerű lenne? Bizony még a legszebb konyhabútort is beárnyékolja a nem megfelelően kialakított konyhai világítás. Hiába szép, és praktikus a bútor, ha félhomályban kell tapogatódznunk a dolgok után. Nézzük, hogyan kerüljük el ezt!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Olyan helyen is lehet világítás, amire elsőre nem is gondolunk

Az első és legfontosabb, amit azért senki nem felejt el, az egy általános világítás a konyhai helyiségbe. Ez egy olyan világítás, ami bármikor elérhető és kapcsolható, ha éppen gyorsan fény kell nekünk. Ez azért természetesen minden konyhában jelen van, azonban itt ne ragadjon le a képzeletünk, még számos kényelmi és design szempontból megfontolandó megoldás létezik álmaink konyhájába.

Ami még sok helyen előfordul, és manapság már eléggé elterjedt is, az a munkapult fölé, a konyhabútor felső szekrénysorának aljára szerelt világítás. Ennek elsődleges célja az, hogy a konyhai sütés-főzés, előkészítés közben minden műveletet a lehető legjobb fényviszonyok mellett végezhessünk, és elkerüljük a félhomályból eredő esetleges sérüléseket.

Ilyen fókuszált világítást elhelyezhetünk a mosogató fölé is, hiszen a mosogatás közben sem árt, ha látjuk, hogy mit csinálunk. Itt azonban figyeljünk arra, hogy olyan helyre kerüljön a világítótest, ahol biztosan nem éri víz.

Az esti konyhai hangulatot, és a bútorunk designját könnyen feldobhatjuk, ha az üveges konyhaszekrényekbe belül halványan világító lámpákat helyezünk. Ezekből vannak már olyanok is, aminek nem feltétlenül kell hálózati áramforrás. Sőt itt akár különféle színekkel is lehet játszani, kinek mi tetszik. Léteznek olyan megoldások, amelyeknél a világítás színe kedvünk szerint állítható.

A hanhulatvilágítási kategóriákba sorolhatunk még plafonon elrejtett ledes háttérvilágítást, vagy bútorok aljába(lábazathoz, vagy az aztallap, munkalap aljára) szerelt ledsort, esetleg a padlóba elrejtett egy-egy ledfényt. Igazából csak a képzeletünk szab határt, illetve, hogy mire vesszük rá az asztalos, burkoló és villanyszerelő mestereket. 

Villanyszerelés asztalos által készített konyhabútornál

Mindenképp konzultáljunk egy villanyszerelővel

Új konyha építésekor érdemes összeülni a villanyszerelővel és átbeszélni hova szeretnénk dugaljakat. Itt vegyünk számításban minden olyan elektromos eszközt, amit be szeretnénk dugni, és lehetőleg gondoljuk át, hogy hol szeretnénk majd őket elhelyezni. A lista egészen hosszú is lehet. Gondoljunk mindenre: Mikro sütő, turmix, kenyérpirító, vízforraló, gyümölcscentrifuga, kenyérsütő és még sokan mások.

A villanyszerelő figyelmét biztosan nem kell erre felhívni, de jobb, ha tudjuk, hogy az elektromos sütő és a mosogatógép egyenként külön áramkörön van. Ez a sütő esetében feltétlenül fontos. Ezeknek az eszközöknek jellemzően elég nagy az energia igényük.

Villanyszerelés a konyhabútorban. Asztalos segítséggel

A konzultáció alkalmával mindenképp térjünk ki az egyes fényforrások kapcsolhatóságára. Mit honnan és hogyan szeretnénk majd kapcsolgatni. Azt a fényt, ami a konyhapultot világítja meg, vagy bármely másik munkaterületet, praktikus azon a helyen kapcsolni, ahol szeretnénk a megvilágítást „használni”. Ha van külön kamránk vagy mély kamraszekrényünk, érdemes a megvilágítását úgy megoldani, hogy az ajtó kinyitásakor kapcsoljon. Épp, mint mondjuk a hűtőszekrényeknél.

A felső konyhaszekrények elülső részén többnyire díszlécet szoktak elhelyezni. Ez takarja el a világitótesteket. Arra ügyeljünk, hogy a fényforrások minél közelebb kerüljenek a takaróhoz, hogy a munkalapot lehetőleg középen világítsák meg. Fontos még, hogy a felső takarólécbe szerelt halogénlámpáknak csak fél-egy mm vastag peremük lehet, ellenkező esetben akadályozhatják a bútor ajtajának nyitását.

Világítás asztalos bútorban villanyszerelővel.

Aki rászánta már magát, vagy épp a felújítás elején tart, számíthat mestereink segítségére, legyen szó asztalosról, villanyszerelőről, vagy burkolóról!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél