Néhány tanács a vízről.

2017-03-09 - Szász Károly

Néhány tanács, a vízről amire érdemes odafigyelni. Miket érdemes karban tartani, és fokozottan figyelni, hogy otthon jó minőségű vizet fogyaszthassunk, és semmi esetre se károsítsuk egészségünket?

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Mindenek előtt ki kell jelenteni, hogy a víz, amelyet a víziközmű szolgáltatók a háztartásokba eljuttatnak, teljesen egészséges. Minőségét számos ellenőrzés is biztosítja, melyeket rendszeres időközönként végeznek a laborokban.

Mindemellett fontos azonban, hogy tartsuk be a higiéniai szabályokat!

Ahogy főzéshez is csak tiszta edényt szoktunk használni, úgy a poharakat is rendszeresen el kell mosni. Mindig tisztítsa kancsóit és edényeit sós vagy ecetes vízben, majd ezt követően öblítse el őket.

A mélyhűtőben a jégkockákat is érdemes rendszeresen cserélni, így nem veszik át a mellettük tárolt többi élelmiszer szagát, ami amúgy sajnos elég sűrűn előfordul. A "büdös" jégkocka nemcsak lehűti, de meg is szagosítja az italt.

Tisztítsa rendszeresen a háztartásban használt berendezésekhez/eszközökhöz tartozó felszereléseket, alkatrészeket. Például a melegvíztartályt is.

A csaptelepek kiegészítőit tartsa karban (szűrő, vízporlasztó):

  • rendszeres karbantartás, 
  • vízvezeték javítás, 
  • illetve a felszereléseket, például a vízlágyítót, a tusoló flexibilis csövét időnként érdemes cserélni, tisztítani.

Ezeknek meg kell felelniük az egészségügyi szabványoknak. A karbantartáshoz vízvezeték szerelő szakember segítségét is igénybe veheti.

Vízvezeték karbantartás

Soha ne igyon olyan vizet, ami állott, vagy akár több napos!

Mikor néhány napig nem tartózkodik otthon, a víz az állásban megposhad a csőrendszerben. Ilyenkor baktériumok fejlődhetnek ki benne. Éppen ezért mielőtt ekkor csapvizet inna, erősen tanácsos azt addig kiengedni a csőből, amíg egészen hideg vízez nem kap. A hideg víz a jele, hogy az állott viz teljesen kiürült és a víz biztonsággal iható. Igaz ez azokban az otthonokban is, ahol már régiek, öregek a csövek. Ezekben az esetekben a cső anyagából is oldóthat az állot vízbe néhány oda nem illő, káros anyag. Ha saját házról van szó, érdemes az öreg vízvezetékeket lecserélni modernekre. Ahogy a költségvetés engedi, keressen fel egy víszerelő mestert.

A víz mindig frissen fogyasztandó!

Vízvezeték karbantartás és tisztaság

Iváshoz csak hideg vizet használjon. Ha otthonában keverőcsapos rendszere van, ügyeljen arra, hogy amikor ivóvizet ereszt ki, a kar teljesen jobbra fordított állásban legyen. Ne hagyja, hogy mielőtt elfogyasztja a vizet, az hosszú ideig érintkezzen a levegővel vagy  a nap sugarainak sokáig ki legyen téve.

Főzéshez is csak minőségileg megfelelő vizet érdemes használni!

Lehetőleg ne használjon meleg vizet instant italok, kávé, tea vagy liofilizált (szárított termékek) elkészítéséhez (mivel a meleg kedvez a baktériumok fejlődésének). Javasolt inkább hideg vizet felmelegíteni mikrohullámú sütőben vagy leginkább lábasban.

Szász Károly

Duguláselhárítás Fűtésszerelés Vízszerelés

Szász Károly vagyok, köszöntöm Önt.

Családi vállalkozást folytatva lettem vízvezeték és fűtésszerelő, amit állandó munkám mellett több mint 22 éve csinálok. A szakma több területén is...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél