Ázik a lakás? Vagy csak félünk tőle? Tippek a vízkárok elkerülésére

2016-02-07 - TeMestered

Az élet egyik elengedhetetlen kelléke a víz, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Föld 71 százalékát víz borítja be. Az élő szervezetek egyik alapvető lételemére azonban könnyen ellenségként tekinthetünk, mert sokszor nem várt csapásként jelenik meg életünkben. Senki nem szeretne arra hazaérni otthonába, hogy az értékei, és legfőbb menedéke tönkrement a víz okozta károk miatt. Lehet, hogy van biztosításunk, és úgy gondoljuk ez így ok, de az maximum a helyreállításban segít. A károk megelőzésére viszont lássunk néhány tippet.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A víz fontos a háztartásokban is, azonban a víz jelentős károkat is okozhat. A vízkárokra valóságos rémálomként tekinthetnek a lakástulajdonosok, mert gyakran már csak az otthonukban keletkező hatalmas károkat veszik észre. Az okok nagyon széles skálán mozognak, kezdve a háztartási gépek és egyéb eszközök meghibásodástól, egészen egy elöregedett anyag miatt megrepedt tömlőig, vagy éppen egy rosszul záródó szelepig. 

A nem időben észlelt vizesedés hatalmas bosszúságot és magas javítási költséget eredményezhet, pedig egy vízkár-szakértő szerint az ilyen károk hozzávetőlegesen 80 százaléka megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel és megfelelő karbantartással. A realestate.msn.com portál összeállított egy listát, hogy mire érdemes odafigyelni a megelőzés érdekében. 

Vízszerelés vízkárok

Takarítsa sűrűn otthonát

Furán hangzik, de az igazság az, hogy a rendszerestakarítással hamarabban kiszúrhatja a problémás helyeket. A mosdó, illetve a mosakodó tálca alá havi rendszerességgel nézzen be és győződjön meg róla, hogy minden felület száraz és mentes a nedvességtől és vizesedéstől. A padló, a falak, a wc-csésze, a zuhanyzó, a mosdó, és a mosogató tisztításánál pedig nagyon figyeljen, hogy a vizesedésre utaló nyomok ne maradjanak észrevétlenül! 

Nézzen be a háztartási gépek mögé

Ha teheti, havi rendszerességgel pillantson be a mosogató- és a mosógép mögé, valamint alá, dohosságot keresve. Ha nem tudja könnyen elmozdítani ezeket, akkor használjon egy hosszúszárú kefét és azzal nyúljon be a gépek mögé. Különösképpen figyeljen, amikor ezek a gépek be vannak kapcsolva, mert egy működés közben megrepedt tömlő rengeteg vízzel képes elárasztani a lakását. Ha teljes nyugalomra vágyik, akkor tartsa elzárva a mosógépet vízzel ellátó szelepet a következő használatig.  

Higgyen az orrának

Ha dohosságra vagy penészre utaló szagot érez, akkor az nagy eséllyel szivárgó vízre utal. Nézzen szét alaposan a konyhában és a fürdőben. Amennyiben nem találja a vizesedés forrását, hívjon szakembert.

Vízszerelés vízkárok a plafonon

Cserélje a gépek tömlőit

A szakértők egybehangzó véleménye, hogy a vízkárok jelentős részét megrepedt mosó- vagy mosogatógép-tömlő okozza. A repedések és az azzal járó károk érthető módon akkor okozzák a legnagyobb bajt, amikor nem tartózkodik otthon senki, hiszen ilyenkor a víz észrevétlenül folyhat huzamosabb ideig. Az ilyen katasztrófák megelőzése érdekében érdemes 5-7 évente cserélni a tömlőket és a tömítéseket. Szakemberek azt ajánlják, hogy ha tehetjük, cseréljük le ezeket az alkatrészeket nagyobb szakítószilárdságú elemekre. Ezek a vastagabb és erősebb faluk miatt sokkal jobban bírják a nyomást, így minimalizálhatjuk a repedések kialakulásának esélyét.  

Tudja, hogyan kell elzárni a fő vízcsapot a lakásában? Bármilyen nagyobb vízszivárgás, esetleg folyás esetén jó, ha tudja, hogy hol kell teljesen elzárni a lakásba bejutó vizet. Vizsgáltassa felül a rendszerét vízszerelővel.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél