Lakásfelújítás: kis odafigyeléssel lehet olcsóbb is!

2015-09-14 - TeMestered

Mindenki modern környezetre vágyik, azonban sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy új építésű lakás vásárlását engedhessék meg maguknak. Ebben az esetben az egyedüli megoldás az ingatlan felújítása, illetve korszerűsítése lehet. Az otthon átalakítása, illetve felújítása komoly vállalkozás mindenki számára, ráadásul a kapcsolódó kiadások komolyan megterhelhetik a családi költségvetést is. Egy-két hasznos ötlet azonban segíthet a költségek alacsonyan tartásához.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:
lakásfelújítás

Sokan vágnak bele lakásuk felújításába, hiszen ez az akár saját kezűleg is elvégezhető beavatkozás sokat javíthat a családok komfortérzetén. Az nem vitás, hogy a majdani végeredménynek csupán az anyagi lehetőségek szabhatnak határt, azonban mindenkinek az az érdeke, hogy változtatást a lehető legkisebb anyagi ráfordítással, illetve azok mérséklésével valósítsa meg. A felújítás költségei négyzetméterenkénti pár tízezer forinttól akár százezer forintig is terjedhetnek. A felújítási célok és a használt anyagok minden korszerűsítés esetében eltérőek, de pár alapvető tanács betartásával jókora összeg spórolható meg.

1. Gyűjtsd be a lehető legtöbb információt!

„Az idő pénz” – tartja a sokat emlegetett mondás, ez pedig egy otthon átalakítása, illetve felújítása esetében határozottan igaz. Egy gondosan előkészített és lebonyolított lakásfelújításhoz a lehető legtöbb információt kell begyűjtened annak érdekében, hogy minél gyorsabban és a lehető legjobb eredménnyel zárd le felfordulással járó időszakot. Ha így teszel, pénzügyileg is garantáltan jobban jársz. Ezen a ponton nagyon sok minden múlik!

2. Tervezz előre!

A lakásfelújítás előtt pontos tervet kell készítenünk arról, hogy mit is szeretnénk, mik az igényeink, és azokat hogyan tudjuk megvalósítani. Ebben a fázisban természetesen azt is fel kell mérni, hogy mit engedhetünk meg magunknak a beavatkozás során, és a teljes körű lakásfelújítás költsége nagyjából mennyi lesz majd. A lakásfelújítás kezdete előtt mindig mérjük fel a felújítandó és kicserélendő dolgok állapotát. Ez a folyamatnak azért is fontos része, mert ha a lakás anyagának az egyik eleme csak részben szorul javításra, akkor ne vegyünk feleslegesen több anyagot ehhez.

3. Csináld magad, de inkább vegyél igénybe segítséget!

Egy lakásfelújítás során természetesen jelentős összegeket tudunk megspórolni, ha a lehető legtöbb dolgot próbáljuk meg megcsinálni a saját kezünkkel. Természetesen ez a jó tanács csak az olyan dolgokra vonatkozik, amit még biztonságos körülmények között tudunk megcsinálni, és biztos, hogy nem rontjuk el. Mindent azonban nem szabad és nem is lehet önállóan elvégezni! Egyrészt nyilvánvalóan nem érthetünk mindenhez, vagy éppen annyi időnket, sőt pénzünket rabolná el a felújítási folyamat, amiért már nem érdemes egyedül, szakértő segítsége nélkül belevágni.

Megbízható és hozzáértő szakembert pedig több úton is találhatunk ma már. Választhatjuk a régi jól bevált módszert, és rábízhatjuk magunkat az ismeretségi körünkre, akik a tapasztalataik alapján ajánlanak mesterembert. Kereshetünk a klasszikus újsághirdetések között is, de az internet adta lehetőségeket kihasználva akár online felületen is rábukkanhatunk otthonunk felújítójára. Egy erre létrehozott adatbázis nem csak a mesterember elérhetőségét és esetleg a hozzávetőleges munkadíjakat tartalmazza, hanem a korábbi megbízók visszajelzései és értékelései alapján pontos képet ad az elvégzett munka minőségéről is. Ennek megfelelően egy kis időt rászánva megtalálhatjuk a legtöbbek által pozitívan értékelt, így nagy valószínűséggel meglepetést nem okozó szakembert otthonunk számára.

4. Ha lehetséges, vásárolj helyben!

Egy olyan meghatározó projekt, mint a lakásfelújítás esetében, amennyiben lehetséges próbálj meg beszerezni mindent helyben! Egy helyi, illetve a legközelebbi barkácsáruház, vagy tüzép-telep jó minőséget és kínálatot biztosít egy átlagos felújításhoz. Ha meglátsz valami jónak és alkalmas tűnő árucikket, ne vedd meg azonnal, hanem nézz meg minimum 3-4 lakásfelújítással foglalkozó üzletet, hátha találsz még jobb és olcsóbb terméket. Az is könnyedén előfordulhat, hogy épp egy leárazás alkalmával találjuk meg azt az építőanyagot, amire épp szükségünk van, így spórolhatunk a nyersanyagon is. Több esetben beépíthetünk használt termékeket is, azonban az ajtók és az ablakok mindenképpen legyenek újak!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél