Erre a 4+1 dologra mindenképpen figyeljünk burkoló lapok vásárlásakor

2016-01-17 - TeMestered

Miközben új otthonunkat tervezzük vagy éppen a jelenlegit újítjuk fel, mindenképpen eljutunk ahhoz a ponthoz, amikor eldöntjük, hogy a helyiségekbe milyen burkolatot válasszunk. Ez legtöbbünk számára lényeges kérdés, hiszen ez a döntésünk lesz az egyik fontos alapja annak, hogyan érezzük majd magunkat otthon a mindennapok során. Persze legtöbbször a hölgyek villanyozódnak fel ebben a szituációban :). Azonban mielőtt elhamarkodnánk a döntésünket, néhány dologra érdemes odafigyelnünk, ha azt akarjuk, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Nyilván többünkkel előfordul, hogy egy felújítás során a felhasználandó burkoló anyagot mi magunk vásároljuk meg.  Akár egy kifejezetten erre specializálódott szaküzletben tesszük ezt meg, akár egy nagyobb barkácsáruházban, vannak dolgok, amelyekre jó odafigyelnünk, mielőtt örömmel távozunk a kasszától. Nézzük most ezeket sorban.

1. Ugyanolyan méretű mindegyik?

A burkoló lapok gyártásánál is szigorú szabványok szerint dolgoznak. Azonban jó, ha tudjuk, hogy, mint minden szabványnál itt is van egy tól-ig határ megadva, amibe bele kell férjen az adott burkolat anyag. Mivel ezzel akár egy-két milliméteres méretkülönbség is lehet a lapok között szélsőséges esetekben, ezért megvan az esélye annak, hogy a megvásárolt burkoló lapok mérete eltér egymástól. Persze itt most ne arra gondoljunk, hogy egy doboznyi lapban össze-vissza méretek szerepelnek!

Minden csomag lapra feltüntetnek egy kalibrációs számot, amelyből meg lehet állapítani, hogy a szabványon belül merre csúszik el a dobozban található lapok mérete. A gyártás során, a kész burkoló anyagokat méret szerint csoportosítják, és csomagolják. És itt még szépen rendben is vannak a dolgok. A gond általában ott keletkezik, hogy az üzletek készletei összekuszálódnak. Ez főleg a nagyobb áruházak esetében lehet jellemző.

Felpakoljuk szépen a kis kocsinkra a dobozokat, és nem vesszük észre, hogy a csomagok egy része külön szállítmánnyal érkezett az üzletbe, és teljesen eltérő kalibrációs számmal vannak megjelölve. Szépen hazavisszük, a burkoló mester pedig felhasználja. És ekkor derül ki, hogy az apró, de lényeges méretkülönbségnek „hála” a fuga sorok nem lesznek egyenletesek…

Burkoló lap választás jó minőségű burkoláshoz

2. Biztosan megegyezik a színük?

Ahogy a méreteknél az előző pontban előfordulhatott, hogy a gyártás során nem egyeznek a lapok 100%-ban, úgy sajnos a színeknél is előfordul, hogy nem tökéletes az egyezés. Azonban a csomagolások ennek beazonosítására is feltüntetnek egy tónusszámot

Legyünk biztosak magunkban! Ha tudjuk mennyi burkoló lapra van szükségünk az adott helyiségek burkolásához, akkor vegyük meg a megfelelő mennyiségű anyagot. Plusz 10%-ot mindenképpen hagyjunk rá a vágási hulladék miatt, de jobb ha még egy hangyányival többet hagyunk, ha később mondjuk egy-egy törött lapot cserélni kell, nehogy egy másik tónusú lapot kelljen behelyezni a helyére. 

3. Házon belül, vagy odakint akarjuk felhasználni?

Arra már nagyjából mindenki tud, hogy nem minden burkoló lap használható kültéren, és erre oda is figyelünk. Hiszen érthető, hogy a kültéri viszonyok korántsem ugyanazok, mint a jó meleg nappaliban, ahol a forró csésze teát iszogatjuk a kandalló mellett, kedvenc könyvünket lapozgatva. Kint meg közbe didereg mindenki :)

Fontos azonban, hogy ne csak a burkoló lapokra figyeljünk oda. Minden egyéb segédanyagból is olyat vásároljunk, ami kültéri viszonyok között is megállja a helyét. Nem vagyunk kisegítve a fagyálló járólappal, ha az kiesik a helyéről, mert szétment alatta a ragasztóanyag…

Hasonlóképpen a fugázó- és a vízszigetelő anyag megválasztása is fontos. Élvédők esetén se a műanyagot szemeljük ki magunknak.

Felfagyott burkoló lap burkolás hiba

4. Amikor egy burkoló lap görbe

Sajnos elmondható az, hogy kis hazánkba, főleg a nyugat felől, nem legjobb minőségű termékek jutnak el. Habár a csomagoláson az első osztály van feltüntetve, a nyugati piacra szánt első osztály, és az ide érkező nem egyezik meg. Ez ellen maximum akkor tudunk tenni, ha külföldről vesszük az anyagot, de több lehet a macera, mint a haszon.

De, hogy itthon is azért a lehető legjobbat tudjuk megvásárolni, a nem teljesen sík lapok közül könnyen kiválaszthatjuk a legjobbat. Nem kell mást tennünk, mint a burkoló lapokat, mintás, színes felületükkel egymásra illesztjük, és a fény felé tartva, megpróbálunk átlátni köztük :)

Ha eltérést látunk, azok között is lehet olyan, ami egyenetlen. Ilyet ne vegyünk meg, mert ha ilyet tesz le nekünk a burkoló mester, nem leszünk maradéktalanul elégedettek.

+1 Ne legyen silány minőségű semelyik burkoló anyag!

Könnyen előfordulhat, hogy kültéri burkoló lapokat vásárlunk, és ezt követően is idővel felpattogzik, sérül a burkolt felület. Ez lehet annak következménye is, hogy silány minőségű lapot választottunk, és bár külsőleg semmi nyoma, szerkezeti felépítésében nem tökéletes az anyag. Az is lehet, hogy bár a gyártó országában kültérre szánták, a magyar időjárási viszonyokat viszont már nem bírja.

Emellett még arra kell odafigyelnünk, hogy a többi segédanyag is megfelelő minőségű legyen. Ezeknek az ára egészen biztosan magasabb, hiszen tartalmazzák mindazon összetevőket, amelyek kültérre alkalmassá teszik a felhasználásukat. Viszont érdemes megfizetni az árkülönbséget, ha nem akarjuk később a rossz minőségű anyag okozta károkat sokkal drágábban megfizetni!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél