Hogyan érhetjük el, hogy ingatlanunk értéke a lehető legmagasabb legyen? Tippek amik az eladáskor is hasznosak lehetnek

2016-01-13 - TeMestered

Egy-egy jól megválasztott, ház körüli apróbb felújítással, vagy éppen nagyobb beruházást igénylő átalakítással magunk számára is kellemesebb környezetet hozhatunk létre, arról nem is beszélve, hogy a hatalmas túlkínálatot felmutató ingatlanpiacon is jobb esélyeket teremthetünk lakásunk vagy házunk eladásakor. Az természetes, hogy amikor az ingatlanunk eladása mellett döntünk, akkor a lehető legtöbb pénzt szeretnénk kapni érte, de mégis milyen működőképes módszerek vannak erre?

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Ingatlanpiaci szakemberek szerint átlagosan 20-25 évente költöznek új lakásba az emberek, tehát előbb vagy utóbb legtöbben a jelenlegi lakásuk árusításába kezdenek. A nagyobb ingatlanértékesítő hálózatok kimutatásai alapján évekig igen alacsony szinten volt, nagyjából 80-90 ezer között mozgott az értékesített ingatlanok száma. Jó hír, hogy az adásvételek száma tavaly jelentős elmozdulást mutatott.

Ez sok tényezővel magyarázható, de az biztos, hogy az eladás mellett döntő tulajdonosoknak több nehezítő körülménnyel is meg kell küzdeniük az eladás kapcsán. Ezeknek megfelelően fontos megtalálni annak a módját, hogy otthonunkat vonzóbbá tegyük a leendő vásárlók számára, hiszen így akár milliókkal is növelhetjük az eladási árat!

Milyen módszerekről beszélhetünk értéknövelés címszó alatt?

Természetesen mindenkinek a különböző külső és belső felújítási beavatkozások jutnak eszébe. Az ilyen jellegű munkálatoknak több módja is lehet, de mindenképpen ajánlott alaposan átgondolni, hogy mivel járunk jól, és mi nyerheti el a majdani tulajdonos tetszését az ingatlankínálatot elemezve.

Ha már pénzt szánunk ingatlanunk vonzóbbá tételére, akkor természetesen mindenképpen azt szeretnénk, ha a beruházás megtérülne az eladáskor. Szakemberek tanácsa szerint azonban az apróbb munkálatoknál ne az eladási ár felturbózása járjon az eszünkben, hanem egyszerűen csak egy kellemesebb és élhetőbb otthon megteremtése legyen a célunk! Amennyiben sikerrel járunk, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy a végeredménnyel az új otthont keresők fantáziáját is könnyebben és hamarabb felkelthetjük. Hiszen ahol mi jól tudjuk érezni magunkat, nagyobb eséllyel más is megtalálja a számításait.

Itt többek közt olyanokra kell gondolni, hogy a régi elavult lámpatesteket lecseréljük divatosabb, korszerűbb darabokra, és úgy alakítjuk ki, hogy a lehető legvilágosabbak legyen a helyiségek, ezzel barátságosabbá téve a légkört. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük villanyszerelő segítségét ehhez a művelethez.

A legjobban természetesen akkor járunk, ha mi magunk vállalkozunk az apróbb, szakembert nem feltétlenül igénylő ház körüli munkálatokra, így a költségeken is faraghatunk. Fontos az is, hogy mielőtt meghirdetjük a lakásunkat, a ház külső részeinek állapotát is vizsgáljuk meg, ugyanis az évek során felhalmozódott kisebb kinti hibák is képesek a vevőket elijeszteni.

Ezzel szemben a nagyobb befektetéssel és látványos változással járó átalakítási, valamint felújítási munkák nagyobb valószínűséggel jelentenek értéknövelő tényezőt ingatlanunkon. Az ilyen munkálatokkal azonban - akár hisszük, akár nem - könnyen túlzásokba is eshetünk. Például egy fürdőszoba felújítás esetén a burkolat csere jó ötlet lehet, ha nagyon ódivatúak a burkoló lapok, de ha csak például a fugák szürkültek meg az évek során, elegendő lehet azokat letisztítani (errőlittolvashatsz).

Lakásfelújítás eladás előtt burkoló asztalos és villanyszerelő segítségével

Ingatlanokkal foglalkozó szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt még bármilyen nagyobb, ház körüli felújításra szánnánk rá magunkat, mindenképpen vizsgáljuk meg tüzetesebben a környékünkön lévő otthonokat. Meg kell néznünk, hogy a tervezett felújítás mennyire passzol a terület összképébe. Az könnyen belátható, hogy egy pazar kovácsoltvas kapu például valóban növelheti a ház értékét egy olyan helyen, ahol hasonló építésű és stílusú ingatlanok vannak. Amennyiben viszont a munkálat végeredménye jelentősen eltér a környék összképétől, akkor a leendő vevők sok esetben nem hajlandóak a piaci ár feletti összeget kifizetni az esetleges extrákért, így kimondható, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik, tehát ilyen esetben nem térül meg befektetésünk.

A házba beljebb lépve is vannak lehetőségek, így akár a konyha átalakítása vagy egy télikert építése is nagyban hozzájárulhat az ingatlanunk értékének növeléséhez, de ezek természetesen hatalmas költséget is jelenthetnek a pénztárcánknak. A konyha esetében nem feltétlenül kell egyedi bútor készítésére gondolni, jó megoldás lehet a bútor frontok és a munkalap lecserélése is egy asztalos segítségével.

A jó hír, hogy van más módja is annak, hogy növeljük az ingatlanunk értékét, ilyen például a tereprendezés. Egy megfelelően parkosított családi ház a lehető legjobb benyomást tudja kelteni a leendő vevőkben. A pozitív első benyomás képes szinte annyira elvarázsolni a vevőjelölteket, hogy később azok egy-egy nagyobb hibát is hajlandóak elnézni. A növények gondozása, vagy esetleg újak telepítése nagyban hozzájárul ehhez. A nem kertes házakban pedig ügyeljünk arra, hogy a bejárati ajtó és az előszoba a lehető legkellemesebb hangulatot teremtse!

Döntsünk bármelyik megoldás mellett, ne feledjük, hogy amennyiben olyan munkálatokat hajtunk végre, amellyel megváltoztatjuk lakásunk szerkezetét vagy elrendezését - például télikertépítés vagy tetőtér-, illetve garázs átalakítás – mindenképpen kérjük szakember segítségét a kívánt hatás eléréséhez. A megfelelő szakembert természetesen megtaláljátok a keresőben.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél