Mikor jön szóba az egyedi konyhabútor készítése? Hogyan lesz jó a konyhabútorom?

2015-12-30 - TeMestered

Számtalan asztalos mester található meg oldalunkon, és abban talán mind egyetértenének, hogy ha egyedi bútor készítéséről van szó, márpedig őket főleg ilyen kérésekkel szoktuk felkeresni, akkor biztosan a konyhabútor viszi a prímet. Hogy miért is van ez, az talán egyértelmű is. De mit tegyünk, ha nekünk is egyedi konyhabútorra van szükségünk? Honnan meríthetünk ötleteket? És miket kerüljünk el mindenképpen a tervezés során? Erre próbálunk most választ adni.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Kezdjük talán az előzőleg említett miérttel. Ami miatt a legtöbben gondban vagyunk egy konyha kapcsán, sőt talán az összes egyedi bútor kapcsán, hogy akárhogy is nézzük ezt a helyiséget, ha sorozatgyártott konyhát teszünk bele, vagy itt marad ki 20 cm, vagy pont nem fér már be az áhított 60cm-es elem. Pedig olyan praktikus lenne még egy kis tároló ide, de hát csak nem tudták arrébb tenni ezt a falat… Na ilyenkor kezdünk vadul keresgélni asztalos mester után. Ugye Ti is itt kerestek? :)

Hol kezdjük a bútor tervezését?

A kezdők, vagy első lakásosok könnyen beleesnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, majd az asztalos segít a tervezésben, ő megmondja mi kell ide. Ez hiba. Egyrészt azért, mert bár lehet, hogy a mesternek remek keze van a bútor kialakításához, és gyönyörű műveket ad ki a keze alól. És az is biztos, hogy rengeteg konyhát látott már életében. Azonban könnyű belátnunk, hogy egyrész nem tud a fejünkkel gondolkozni, és megmondani, nekünk mire van szükségünk, másrészt, ha ad is néhány hasznos tippet, korántsem biztos, hogy azzal mi is egyet fogunk érteni. Van, aki a lent elhelyezett sütőhöz van szokva, és van, aki nem szeret hajolni, és a derék magasságban elhelyezettet kedveli. 

Egyedi konyhabútor terve asztalos részére

Néhány dologra érdemes odafigyelni a konyhabútor készítés esetében

Fiókok esetében válasszunk önbehúzósat! 

Találkoztam olyan esettel, ahol azt mondták az ügyfélnek, hogy a sima sínes fiók is van ugyan olyan jó, és ezzel a tétellel érdemes spórolni. Hát nem! Ugyan az a fiók is be tud gurulni, ha rendesen meg van csinálva, és egy befúrt fiókcsillapító még a csapódást is enyhítheti, de aki igazán jó bútort akar magának, amit sok év múltán is szeret majd használni, az ezen ne spóroljon.

Mosogató az ablak alatt?

Ez még akár jó is lehet. Sok helyen elő is fordul ilyen. Arra viszont ügyeljünk, hogy az ablakra olyan függönyt tegyünk, ami annak síkjában marad, vagy nem lóg le a mosogatóig. Nem túl jó dolog a fröcskölő edények miatt folyton mosni a függönyt.

Egyedi konyhabútor mosogatója az ablak alatt

Bútor frontok

Akár amerikai konyhás nappalink van, akár különálló konyhánk, és a helyiség nem túl nagy, nagyítja a teret, ha fényes hatású (magasfényű) bútor frontokat választunk. Ebből több lehetőség is van:


  • Festett: Ez szép, időtálló, viszont drága megoldás. 
  • Fóliázott: Ez jóval olcsóbb az előbbinél, azonban lehetnek problémák vele. Pl. ha a tűzhely felett is ilyen van, a hőtől deformálódhat a fólia.
  • Akril: Szintén szép, elegáns és időtálló. Ár/érték arányban erősen ajánlott

Azt meg ugye mondanunk sem kell, hogy egy kevésbé fényes helyiségbe semmiképp se tervezzünk sötét bútort betenni. Senki nem akar egy sötét, lehangoló veremben főzőcskézni. Talán még az étel sem lesz olyan finom, mintha egy vidám fényes térben készítettük volna.

Amit még a frontok terén érdemes megfontolni az az üveges ajtó a felső szekrénysorban. A szép poharak, és étkészletek az üveg mögött feldobják az egyszínű konyhát. De gondolkodhatunk tejüvegben is. 

Asztalos által készített egyedi konyhabútor

SPOT világítás a fali szekrénysor alá

Sok konyhában előfordul, hogy a sima konyhai mennyezeti világítás mellett van egy másodlagos fényforrás közvetlenül a konyhapult fölött. Ha ilyet tervezünk, az alábbiakra figyeljünk oda:


  • A bútor felszerelése, de még inkább a konyha felújítása előtt gondoskodjunk arról, hogy a villanyszerelő vezesse ki a kábelt a felső szekrénysor mögötti falfelületen. Lehetőleg a szekrénysor alsó felénél. És persze mindehhez az általunk kényelmesnek vélt helyre egy fali kapcsolót is kérjünk.
  • Mérlegeljük, hogy süllyesztett vagy rászerelhető lámpát választunk. Süllyesztett esetén azzal számoljunk, hogy a felső szekrénysor legalsó polcának egy részét el fogja venni a lámpa takaró része. Nehezebben fogjuk tudni kihasználni a teret. A sima felcsavarozható spotokból is vannak igen esztétikusak. 
  • Az asztalos szakember a bútorba egészen biztosan befúrja a vezetékek elvezetéséhez szükséges lukakat, azonban több mint valószínű, hogy a lámpa beszerelését magunknak, vagy szintén a villanyszerelőnek kell megoldani.

Beépített hűtőszekrény

Elsőre nagyon jól hangzik, és még esztétikus is, azonban, ha ilyen eszközben gondolkodunk, mindenképpen mérlegelnünk kell, hogy a beépített hűtőszekrényeknek többnyire kevesebb a hasznosítható belső terük, azaz kevesebb dolgot fogunk tudni benne tárolni. Így vagy egy nagyobb szekrényt veszünk, vagy maradunk a különálló hűtőnél. Annak is megvan a maga varázsa. Gondoljunk csak arra, hogy minden nyaralásunk úticéljáról rakhatunk rá egy emlékmágnest. De ez persze már ízlés kérdése :)


Ez csak pár kérdés azok közül, amikkel szembe kerülhetünk álom konyhánk kialakítása során. Még biztosan jelentkezünk további hasznos tippekkel, ötletekkel. Ne maradj le te sem!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél