Amit a napelemes rendszerekről tudni érdemes

2022-10-27 - TeMestered

Manapság egyre elterjedtebb a megújuló energiák használata az otthonainkban. Ezek döntő többsége napelem felhasználását jelenti. Nézzük mi az amit jó ha tudunk ezekről.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A háztartásokban is egyre inkább teret nyerő napelemek az utóbbi időben robbanásszerűen terjedtek, ami többek között annak is köszönhető, hogy a korábbi technológiai megoldásokhoz képest a ma használatos monokristályos napelemek olcsóbb előállítási költség mellett nagyobb teljesítményt tudnak leadni, így egy befektetés megtérülési ideje is jelentősen csökken.

Miből áll egy napelemes rendszer?

Adott első sorban a napelem. Ez az a berendezés, ami felfogja a Nap sugárzási energiáját és azt alakítja át elektromos energiává.

A napelem mellett szükséges még egy inverter. A napelem az energia előállítása során egyenáramot termel. Az otthonaink áramfelvételi eszközei azonban váltóáramot vesznek fel az elektromos hálózatból, ezért az egyenáramot az inverter segítségével át kell alakítani. Ma már létezik olyan optimalizált inverter, ami kiküszöböli korábbi társaik azon hibáját, hogy ha egy napelem panel teljesítménye lecsökken a többiéhez képest, akkor nem esik vissza az összes panel teljesítménye egyszerre.

Ezen két fő berendezés mellett a teljes rendszerhez szükség van még a megfelelő kábelezésre, hogy a megtermelt áramot a rendszerbe szállíthassuk.

Napelem villanyszerelő segítségével

Hogy történik a telepítése?

A legtöbb esetben a rendszereket általában a tetőkre telepítik, de előfordul olyan eset is, hogy a földre kerülnek. A legfontosabb minden esetben, hogy a panelek lehetőség szerint déli irányba nézzenek. Nyilván ebben az esetben tudják begyűjteni a lehető legtöbb napenergiát. Keleti, vagy nyugati tájolás sem elképzelhetetlen, de ezekben az esetekben kevesebb energia mennyiséggel kell számolni.

A rendszer inverterét viszont sose tegyük meleg vagy túlzsúfolt helyre. Ennek az eszköznek jobb, ha szellős, hűvös helyen van.

Napelem felszerelése villanyszerelő segítségével

Kell-e ezután bármit tennünk vele?

Bár hazánkban éves viszonylatban sok csapadék esik, ami biztosítja a panelek természetes tisztulását, bizonyos időközönként, vagy kevés csapadék esetén érdemes az eszközök tisztításával is foglalkoznunk. Értelemszerűen minél porosabb a panel felülete, annál kevésbé hatékony a napsugarak felfogását illetően.

Tisztítás esetén mindenképpen hívjunk szakembert! A nem megfelelő tisztítás kárt is okozhat a berendezésben! Ilyen igény esetén inkább keressünk fel napelemekkel foglalkozó villanyszerelő szakembert!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél