Miért válasszunk padlószőnyeget? És egyébként is milyet?

2016-02-20 - TeMestered

Ha meleg padlóburkolatról beszélünk, sokaknak eszébe jutnak a padlószőnyegek. Ezek az anyagok a kedveltségüket a helyiségeket uraló puhaságukkal, lágyságukkal érdemelték ki. Ami még a javukra szolgál, hogy a változatos színvilágukkal, és mintázataikkal nagyban befolyásolják az őket befogadó szobák hangulatát. Sokan ódzkodnak azonban tőle, mert még mindig abban a hitben élnek, hogy ahol padlószőnyeg van, ott felüti a fejét a porallergia. Azonban ma már ez tévhit.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A ma kapható padlószőnyegek között már minden féle anyagból találunk választékot. Vannak vastagon szőttek, finom szálúak, puhák és rusztikusak. Ha ilyen burkolat választására adjuk a fejünket, mindenképpen kapunk mellé egy kényelmes szobát, egy csendesebb légkört, és vidám, barátságos hangulatot. A padlószőnyegek puhaságukkal, és süppedős érzetükkel luxusélményt nyújtanak a használóiknak. És ez a luxus mindenki számára elérhető áron kapható. Kisebb helyiségekbe akár saját kezűleg is lerakhatjuk, de erről majd egy későbbi cikkünkben olvashattok bővebben.

Burkolás padlószőnyeggel

A szőnyeg anyaga fontos kérdés

A mintának és a kívánt színnek a kiválasztásán felül érdemes odafigyelni a szőnyeg anyagára is. Egy műszálas anyagból készült szőnyegnek több hátránya, mint előnye van. Elmondható, hogy, ma már a természetes anyagokból (mint például gyapjúból, szizálból, kókuszból, tengerifűből) készült szőnyegek is legalább annyira időtállók és könnyen kezelhetők, mint a kevésbé egészséges, mesterséges anyagból készültek. 

Ugyan egy természetes anyagú szőnyeg sosem lesz olyan olcsó, mint a mesterséges alternatíva, de az egészség mindenkinél elsődleges szempont szokott lenni. Az is elő szokott fordulni, hogy egyes szőnyegekben keverednek a természetes és a szintetikus anyagok.

Az anyag mellett a felület kialakítása is fontos szempont

Azt eldönteni, hogy milyen felületű szőnyeg lesz számunkra a legmegfelelőbb, szintén nem utolsó rangú kérdés. A felület lehet hurkolt vagy velúr. 

A velúr kialakítású felület a szál sűrűségétől és magasságától függően kiemelkedő, már a luxussal vetekedő komfortérzést nyújt használójának. Tapintása akár versenyre kelhet a legfinomabb bársonnyal is.

Burkolás padlószőnyeggel

Nem minden helyiségbe ugyanaz az anyag a jó választás

  • Hálószoba: Ebbe a szobába mindenképpen érdemes komfortosabb hatású szőnyeget választani. Legyen magas szálú, puha, kellemes tapintású anyag. Itt többnyire nem járkálunk egész nap, de amikor reggel kiszállunk a jó meleg ágyból, jobban indul majd a napunk, ha egy ilyen szőnyeggel érintkezik a lábunk elsőnek. Ki sem akarunk, majd menni a hálóból. Színben érdemes világos, ámde nem túl erős árnyalatot választani. Jobb ha a pasztell színeknél maradunk.
  • Nappali: Mindenképp olyan anyagot keressünk, ami strapabíró, hiszen ez az otthonunk legfőbb élettere. Ez a szőnyeg lesz kitéve a legtöbb behatásnak. Színben is inkább a sötétebb árnyalatokban érdemes gondolkodni. Egy világosabb szőnyegen hamar meglátszanak a használat okozta elszíneződések. És aztán csak sűrűbben kéne tisztíttatni.

Padlószőnyeg burkolat a nappaliban

  • Gyerekszoba: Mindenképp természetes anyagból készült szőnyeget válasszunk, ezzel kíméljük leginkább gyermekünk szervezetét. A strapabíróság itt is az egyik fő szempont, hiszen a játék hevében sokféle igénybevételnek van kitéve az anyag. Színben pedig jó, ha mintás, és nem túl világos. Egy-egy nemkívánatos foltra mondhatjuk, hogy a minta része. :) És legyen könnyen tisztítható! Szülőknek ezt nem kell magyarázni.

Mint ahogy a bevezetőben is említettem, sokan tartanak a padlószőnyegtől a porallergia és a poratkák miatt. Ez régebben megalapozott is volt, azonban a mai szőnyegek portaszító kikészítése ezt a jelenséget jelentősen csökkenti. Sőt ma már vannak atkamentes anyagok is! 

Tegyük félre félelmünket egy magasabb komfortérzet érdekében. És ha segítségre van szükségünk hívjunk burkoló szakembert!


Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél