Otthon lakni a felújítás alatt? Igen, lehetséges!

2015-12-27 - TeMestered

Ha az otthonod felújítása mellett döntöttél, biztosan elgondolkodtál már azon, hogy a munkálatok mennyiben nehezítik meg a család életét abban az időszakban és hogyan fogtok egyszerre felújítani és lakni ugyanabban a lakásban. Bár a probléma így elsőre igen nagynak tűnik, de kellő találékonysággal és előkészítéssel megoldható a kettő egyszerre! A kettő kibékítése pénzügyi szempontból is okos döntés, hiszen nem kell egy albérletre, vagy más szállásra költened; ráadásul azért is bölcs választás, mert így lehetőséged nyílik arra, hogy figyelemmel kísérhess minden apró mozzanatot.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Felkészülés: a döntő momentum

A folyamat legfontosabb része a felkészülés, hiszen előre tervezve és jól átgondolva mindent könnyen túlélhetjük a lakás felújításával járó mindennapi megpróbáltatásokat – már ha tényleg így döntünk, hiszen az első kérdésed magadhoz éppen ez legyen: nálunk ez tényleg megoldható? Könnyen belátható, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ez nem reális, hiszen vannak olyan helyiségek, amelyeket pár órára sem tudna nélkülözni a család. Ilyenek a fürdőszoba és a mellékhelyiség, hiszen azok felújítása több napot is igénybe vehet. Ilyen lehet még a tető teljes cseréje. Jó hír viszont, hogy ellenkező esetekben gyakorlatilag minden megoldható! Elsőként készíts a felújításról egy részletes tervet, valamint egy hozzá kapcsolódó ütemezést!

Vannak trükkök

Első tanácsunk mindenképpen az, hogy tekints a helyzetre úgy, mintha egy beltéri kempingezésen vennétek részt! Hidd el, számos szórakoztató momentuma lehet ennek a helyzetnek, így ha csak a kellemes oldalát és a várható eredményt nézitek, hamar túl lesztek a felfordulással járó nehezebb időszakon!

A festő munkája közben is lakhatunk otthon

Ha a felújítási munka éppen a hálószobában, a nappaliban vagy az étkezőben zajlik, akkor az ideiglenes „otthon” kialakítható egy másik szobában, vagy – ha van – akkor a pincében. 

Ha a munkafolyamat éppen a konyhánál tart, akkor egy ideiglenes konyha felállítható a lakás egy másik részében. Természetesen nem beszélhetünk teljes értékű és minden komforttal felszerelt konyháról, de arra éppen alkalmas lesz, hogy abban a pár napban reggel és este elkészítsetek valami egyszerűt akár egy mikrosütő, egy kenyérpirító, egy kávéfőző és egy kisebb hűtő beüzemelésével. A felújítás és az esetleges dobozolás előtt ne felejts el pár edényről, tányérról és bögréről gondoskodni, és persze egy-két összecsukható szék is nagyon jó szolgálatot tehet. Az is nagy segítség lehet, hogy a felújítás előtt több étkezésre való ételt előre elkészítetek, majd lefagyasztjátok, így azt csak elő kell vennetek, majd a mikróban felmelegítenetek. Aztán ha a konyha végre elkészül, és az asztalos is beszereli a bútort, visszaállhat a rend.

Fürdőszoba felújítás burkoló és vízszerelő közreműködésével

A fürdőszoba felújításának megkezdése előtt mindenképpen kérj részletes tájékoztatást a várható időtartamról, illetve arról, hogy mennyi ideig lesztek kénytelenek nélkülözni azt, mennyi ideig tart a burkolás és vízszerelés stb. Ha generál kivitelezővel dolgozol, akkor ez egyszerűbb feladat, ellenkező esetben neked kell összehangolni a burkoló, a vízszerelő és a többi szakember (pl. festő, villanyszerelő) munkáját. Mindenképpen legyél tisztában azzal, hogy a házon belül honnan tudsz majd vizet szerezni! Amennyiben nem lesz folyóvíz, abban az esetben egy mobil WC bérlése is jó megoldás. Természetesen nem a legkényelmesebb, de arra a pár napra jó szolgálatot tehet.

Alapvető óvintézkedések

Mindenképpen tegyél meg pár óvintézkedést akkor, ha az a döntés született, hogy bent laktok abban a lakásban, amelyen éppen felújítás zajlik:


  • győződj meg róla, hogy senki sem allergiás a felújítás során használt anyagokra!
  • győződj az átmeneti hálószoba megfelelő szellőzéséről! 
  • a por- és az egyéb szennyeződések elkerülése miatt igyekezz elzárni a munkaterületet a többi helyiségtől, használj valamilyen védőfóliát!
  • takard le a bútorokat, a nem használt és nem alapvető fontosságú eszközöket pedig pakold be egy fészerbe vagy garázsba! Amennyiben szükség van rá, bérelj ki egy kisebb raktárt, amelyekből már több rendelkezésre áll Magyarország több pontján!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél