Hogyan tartsuk melegen otthonunkat?

2015-12-19 - TeMestered

Tél van, ködös reggelekre és gyakori fagyokra ébredünk. Otthonunkban ilyenkor egy komoly feladatot mindenképpen meg kell oldanunk, mégpedig lakásunk melegen tartását. Ami bár kézenfekvő, és egyszerű feladatnak tűnik, nem árt néhány dologra odafigyelni. Nem meglepő módon mindenki a leg-költséghatékonyabban szeretné megoldani az otthon melegének biztosítását. Íme, néhány pénztárcakímélő módszer, hogy ne maradjon tátva a szánk, amikor a postás meghozza a fűtésszámlát.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Szigeteljünk!

Az ajtók és az ablakok nem csak a hideget tartják távol a lakásunktól, de a meleg levegő távozását is megakadályozzák. Egy pár órás munkával nagyban tudjuk csökkenteni rezsiköltségeinket, amennyiben ajtóinkat, illetve ablakainkat szigetelő csíkkal zárjuk le. Ez különösképpen hasznos a tetőtérben, hiszen a meleg levegő felfelé száll. Ilyen szigetelő csíkot már minden áruházban lehet kapni, és nem kell szakember a felhelyezéshez, meg tudjuk oldani magunk is.

Ház szigetelés a legjobb fűtési rendszernél is hatékonyabb

Tisztítsuk a fűtési rendszert!

A vezetékekben lerakódott rozsda iszapot képez, amely duguláshoz vezethet. A szerkezet időszakos ellenőrzése és tisztítása hosszútávon kifizetődik, hiszen a tisztítást követően megnő a rendszer hatékonysága, valamint a lerakódások sem veszélyeztetik tovább rendszerünk többi elemét, így megnő azok élettartama. Az ilyen munkákhoz mindenképpen érdemes fűtésszerelő szakembert hívnunk. 

Programozzuk termosztátunkat!

A programozás lehetővé teszi, hogy alacsonyabb hőfokon tartsuk lakásunkat, amikor nem tartózkodunk otthon. Mindenképpen érdemes beszereltetnünk egy termosztátot amennyiben még nincsen ilyen készülék otthonunkban. Mindenképpen érdemes a programozható változatot választanunk. Ha ez megvan, nem kell mást tennünk, mint a használati útmutató alapján beállítani, hogy azokban az időpontokban, amikor nem tartózkodik senki otthon, ne legyen olyan magas a belső hőmérséklet. Ez minket nyilván nem zavar amíg a munkahelyen vagy az iskolában tartózkodunk. És egy okos programozás esetén, mire hazaérünk, a rendszer szépen felfűt nekünk a jól megszokott hőmérsékletre. Ezeket az állítgatásokat megtehetjük kézzel is, de ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy elfejtjük, és kevésbé kényelmes is.

Fűtési rendszer optimális kihasználása, Fűtésszerelés

Tekerjük lejjebb a fűtést éjszaka!

Az esti órákban a legdrágább a fűtést üzemeltetni, hiszen ilyenkor van kint a leghidegebb, így a lakás melegen tartása sok energiát vesz igénybe. Kapcsoljuk lentebb a fűtést mielőtt elmegyünk aludni. Ha fázósak vagyunk, akkor inkább használjunk vastagabb takarót, de egyébként azt is érdemes tudni, hogy alvás közben szervezetünk is hőt termel, így tartva melegen minket. Éjjel 18-21 fok között van a megfelelő hőmérséklet.

Fűtés lejebb tekerése

Tartsuk zárva a szobaajtókat!

Tekerjük le a fűtést az olyan szobákban, amelyeket nem használunk, valamint csukjuk be az ajtajukat is, hogy a meleget azokban a helyiségekben tartsuk, ahol a legtöbbet vagyunk a nap folyamán. Ezen kívül húzzuk fel a redőnyt vagy a függönyt a napos időszakokban, hogy a nap fénye is melegíthesse a szobát. 

Végeztessünk energia auditot!

Ez egy remek megoldás, amennyiben szeretnénk meggyőződni energiagazdálkodásunk hatékonyságáról, ráadásul az ingatlan eladásánál már kötelező a megléte is. Ezek az energetikai veszteségfeltáró vizsgálatok, melyeket energetikai tanusító szakemberek végeznek, segítenek megtalálni a jelenlegi-, illetve a potenciális problémákat a fűtési rendszerünkben, így egyszerűen ki lehet deríteni, hogy hol tudnánk még csökkenteni a fűtésszámlánkon. 

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél