Tűzmentes ünnepeket kívánunk - Mire ügyeljünk a karácsonyfa körül?

2015-12-15 - TeMestered

Az ünnepek közeledtével kötelező kellékként kerül elő minden családban a karácsonyfa, amely ilyenkor központi dekoráció az otthonokban. A látványos díszítések és fények mámorában azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a karácsonyfa szakszerű kezelésével kapcsolatban több szabályt érdemes betartanunk. Azért ne essünk kétségbe, nem kell villanyszerelőnek vagy bármilyen szakembernek lennünk, hogy minden rendben legyen, de azért mégis érdemes pár dologra odafigyelnünk. Nézzük mire is gondolunk.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Szerencsére egyre kevesebb család használ gyertyát vagy csillagszórót a fa dekorálásánál, így a karácsonyfával kapcsolatos tűzesetek száma is csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a karácsonyfa – így az ünnep - nincs veszélyben, ugyanis számos körülmény vezethet komoly, akár tűzesettel is járó balesethez. Könnyen belátható: amennyiben a karácsonyfa lángra kap, akkor a tűz gyorsan továbbterjed, így szinte minden esetben komoly következményekkel jár. A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a fára helyezett izzók meghibásodása okozza a tüzeket, de gyakran a fához közeli hőforrás is veszélyes. Jó hír, hogy pár alapvető szabály betartásával biztonságban marad családunk és ingatlanunk a karácsonyfa társaságában is.  

Karácsonyfa épségéhez nem kell villanyszerelő képesítés

Karácsonyfa kiválasztása

Törekedjünk arra, hogy minél frissebben vágott fát válasszunk, mert az kevésbé számít tűzveszélyesnek. A friss fa főbb jellemzői:

  • a színe természetes zöld 
  • tapintásra a törzse kicsit ragadós
  • érintéskor nem hullatja a levelét

Sokan már hetekkel a karácsonyi ünnepek előtt megveszik a karácsonyfát, ilyenkor viszont érdemes a vásárlás után otthon egy vödör vízbe helyezni a fát, amíg a helyére nem állítjuk, így elkerülhetjük a fa kiszáradását.

Karácsonyfa elhelyezése

  • Felállításnál arra ügyeljünk, hogy legalább 10-15 centiméterre faragjuk be a fát a talpba, a felborulás elkerülése érdekében. Ha lehetséges, akkor használjunk olyan talpat, amiben locsolni tudjuk a fát, így az nehezebben szárad el. 
  • Rakjuk olyan helyre a fát, ami nem blokkol semmilyen kijáratot a szobából, így nem akadályozza az esetleges menekülési útvonalat.
  • Semmi esetben se helyezzük közvetlenül hőforrás - például a kandalló, a radiátor vagy a hősugárzó - mellé, mert a meleg hamar kiszárítja a fát, így az tűzveszélyessé válik. Szakértők azt ajánlják, hogy ne állítsuk fel a karácsonyfát túl hamar, és ne hagyjuk felállítva 2 hétnél tovább.  
Karácsonyfa épségéhez nem kell villanyszerelő képesítés

Karácsonyfa dekorációja

  • Lehetőleg alaposan vizsgáljuk meg minden korábban vásárolt dekorációs berendezés vezetékét és izzóját. Természetesen ehhez nem kell villanyszerelő képesítéssel rendelkeznünk. Cseréljük le az izzósort, amennyiben kopást vagy törést észlelünk a vezetéken, vagy az izzók túl lazának tűnnek.
  • Az újonnan vásárolt elektromos dekorációknál pedig győződjünk meg arról, hogy akkreditált vizsgáló intézet megfelelő minősítéssel látta el azt.
  • Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát vagy mécsest. Ha nem tartózkodunk a szobában, akkor ajánlatos minden elektromos berendezést kihúzni a konnektorból. Ez különösképpen igaz, mielőtt nyugovóra térünk. 
  • Ne használjunk csillagszórót vagy gyertyát a karácsonyfán!
  • Győződjünk meg róla, hogy az izzók nem érintkeznek semmilyen más gyúlékony, például papír alapú dekorációval. 

Szakértők minden esetben hangsúlyozzák: a legnagyobb veszélyt a kiszáradt fák jelentik. Érdemes tehát folyamatosan locsolni a fát, ehhez persze ennek megfelelő talppal is rendelkeznünk kell. A fát azonnal távolítsuk el a lakásunkból amint elkezdi hullajtani a levelét, mert a kiszáradt fa roppant gyúlékony, így leszedése után se tároljuk a házban, vagy a közvetlen környezetében.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél