Tervezgeted, milyen legyen az otthonod megvilágítása? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

2015-11-19 - TeMestered

Egy rosszul megválasztott világítási rendszerrel egy egyébként jól megtervezett belső teret könnyedén el lehet rontani, és így csökkenteni a használati értékén. Természetesen ennek a fordítottja is igaz lehet: egy rossz adottságú teret erősen javíthatsz a világítás helyes megválasztásával. Az alábbiakban összeszedtünk pár olyan pontot, ami hiba forrása lehet a tervezés során.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. Átgondolatlan kialakítás

A legnagyobb hiba a világítás megtervezésekor, ha nem használod ki a benne rejlő lehetőséget. Sokan gondolják azt, hogy elég telepakolni a lakást spotokkal és már kész is a világítás. Azt mindig tartsd szem előtt, hogy a világítás az egyik legerősebb hangulatteremtő elem. Minél több fényforrás, hangulatvilágítás van, annál melegebb, barátságosabb a szoba. A másik fontos tényező, hogy milyenek a lámpák!

2. Csak egy fényforrás használata

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a nappaliba beszerelnek egy csillárt vagy felső lámpabúrát, azonban kizárólag ezek használata nagy hiba! A megfelelő világítás és az otthonosabb tér kialakításához ajánlott alacsonyabb magasságokban lévő lámpákat is használni. Néhány olvasó- vagy állólámpa hatékonyan oldja meg ezt a problémát.

Világítás tervezése villanyszerelővel és belsőépítésszel

3. Túl fényes felső világítás

Belsőépítész és lakberendező szakemberek szerint nincs annál rosszabb, mint az olyan fényforrás használata, amitől az ember úgy érzi magát, mintha egy színpadon lenne. Ennek megfelelően a tanács az, hogy minden szobában puha fényű, fehér izzót használjunk, még a fürdőszobában is!

4. Árnyékok a fürdőszobában

A fürdőszobában lehetőleg szórt fényű általános világítást használj, mert az irányított fényforrások árnyékossá teszik az arcot, így sem sminkelni, sem borotválkozni nem szerencsés. A fürdőben ne a mennyezet közepére szereltess egyetlen lámpatestet, ugyanis ennek fényében szemünket a szemöldök, nyakunkat az állunk árnyékolja be. Az egyenletes világítás biztosítására több szórt fényt adó világítótestet helyezz el a mennyezeten. Nem ajánlatos a fürdőben függesztett lámpatesteket használni. És érdemes villanyszerelő, vagy szakáruházi eladó véleményét kikérni a lámpatestet illetően, ugyanis nem mindegyik alkalmas vizes helyiségben való felhasználásra. Az állandó vízgőz, és magas páratartalom könnyen elkorrodálhatja az érintkezőket. 

5. Túl sok, vagy éppen túl kevés?!

Az természetes, hogy minden szobának, illetve minden tevékenységnek megvan a hozzá illő fényszükséglete, hiszen ki akar túl erős fényben vacsorázni, vagy éppen túl gyenge megvilágítás mellett olvasni? Ilyen szempontból körültekintően kell megválasztani az izzó teljesítményét, de a legjobb és testreszabott megoldást a fényerő szabályozók jelenthetik. Azonban itt is oda kell figyelnünk! Villanyszerelő kolléga könnyedén felszereli a fényerő szabályozós kapcsolót, azonban a ma forgalomban levő energiatakarékos izzóknak csak egy része alkalmas ilyen módon működni, az úgynevezett dimmelhető izzók. Kérjük ki szakképzett eladó véleményét, mielőtt bármit megveszünk! 

6. Rossz helyre kerülnek a falikapcsolók

Az elektromos kiállások, dugaljak helyének kijelölése, az álmennyezetbe, bútorba épített világítás előkészítése, a különféle készülékekhez szükséges csatlakozások elhelyezése nem könnyű feladat, gondos tervezést igényel. Ebben célszerű villanyszerelő segítségét is kérni. Akkor kezdjünk neki az elektromos tervezésnek, amikor már pontosan letisztáztuk minden bútor helyét, méretét. Csakis ennek ismeretében, azaz a berendezési alaprajzot alapul véve garantálható, hogy minden kiállás, konnektor, valamint falikapcsoló a megfelelő helyre kerüljön. Arra is érdemes odafigyelni, hogy egyes helyiségek, például egy hosszú előszoba, mindkét végére helyezzünk kapcsolót. Sok kényelmetlenségtől kíméljük meg magunkat a helyes tervezéssel!


A fenti hibák elkerülésében nagy segítségünkre lehet egy villanyszerelő szakember

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél