Utólagos Hőszigetelés!

2019-05-06 - Joe

Az utólagos hőszigetelés jótékony hatása! Egy már elkészült ház utólagos hőszigetelésének eredményeként, a falfelületek utólagos szigetelése esetén, általánosan 35-50%-os nagyságrendű energia-megtakarítással lehet számolni.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Egy már elkészült ház utólagos hőszigetelésének eredményeként, a falfelületek utólagos szigetelése esetén, általánosan 35-50%-os nagyságrendű energia-megtakarítással lehet számolni. Az utólagos hőszigetelés történhet különböző anyagokkal: - mesterséges alapú hőszigetelők (polisztirol habok) - természetes alapú hőszigetelők


Nyári hővédelem


A hőszigetelő anyagok megválasztása során - elsősorban a tetőterek hőszigetelésekor - figyelembe kell venni a nyári hővédelem követelményeit is. Nem biztos, hogy az az anyag, ami télen megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkezik az nyáron is az optimális védelmet biztosítja. A nyári hővédelem megfelelőségét az anyag hőkapacitása és tömege határozza meg, ebből következik a szerkezet fáziseltolódása (a külső környezet felmelegedése milyen késleltetéssel jelenik meg a belső térben).


Mesterséges alapú hőszigetelők (EPS és XPS).: 


Az EPS mesterséges anyagú hőszigetelők anyaga az úgynevezett „sztirolgyöngy” amelyet kőolajból készítenek és az eljárás során hajtógázt és speciális adalékanyagokat adnak hozzá. Használatkor keletkező hátránya ennek az anyagnak hogy tulajdonságaiból fakadóan 2-4 térfogat százaléknyi vizet is felvehetnek ami lerontja a hőszigetelő képességüket, ezért a felhasználásuknál megfelelően körültekintőnek kell lenni és csak olyan helyre ajánlott EPS lapokat rakni ahol nincs páralecsapódás vagy egyáltalán nem éri nedvesség.


AZ XPS alapú hőszigetelő habok speciális granulátumból készülnek rendkívül jól tűrik a nedvességet, ezért ezek a tulajdonságai lehetővé teszik az alkalmazását olyan területeken ahol nagy nedvességhatással kell számolni, ilyen terület például a lábazatok szigetelése vagy a talajban lévő vízszigetelések.


Mind az EPS és mind az XPS alapú szigetelők rendkívül érzékenyek az ultra-ibolya sugárzásra, ezért napfény nem érheti ezeket.


Természetes alapú hőszigetelők.: 


Az üveggyapot, hosszú vékony üvegszálakból készített szálas szigetelőanyag. Alkalmazhatósága kitűnő anyagtulajdonságai miatt rendkívül széles körű. Természetes vagy újrahasznosított anyagokból készül. Az üveggyapot egyik jó tulajdonsága hogy nem éghető anyag valamint alakítható formálható egyszerűen akár kéziszerszámokkal is. Nyáron megvéd a melegtől télen a hidegtől.


A kőzetgyapot hőre keményedő, főleg vulkanikus és üledékes kőzetekből előállított hőszigetelő anyag. A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok nem zsugorodnak, nincs hőmozgásuk, s hőszigetelő képességüket az épület élettartamával megegyező ideig változatlanul megtartják. Nem igényel karbantartást valamint hangszigetelő anyagként is funkcionál, rendkívül tűzálló olvadáspontja magasabb mint 1000°C.


Ablakok utólagos hőszigetelése.:


Lehetséges az ablakok hőszigetelését utólagosan javítani hőszigetelő ablakfólia felhasználásával. Ezzel a módszerrel kb 20%-os megtakarítás érhető el az ablakon át távozó hővel kapcsolatban

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél