Melyik lesz számomra a legmegfelelőbb járólap lerakási és kiosztási mód? Miről egyeztessek a burkoló szakemberrel?

2019-09-11 - TeMestered

Még mielőtt a burkoló szakember nekiállna a járólapok lerakásának, érdemes átbeszélnünk vele, hogy mindezt hogyan is tegye, és ehhez előtte érdemes egy úgynevezett burkolati tervet készítenünk. A terv elkészítéséhez először méretarányosan rajzoljuk le a leburkolandó helyiségek alaprajzát, és érdemes berajzolni a fixen beépített elemeket is, mint például a kád, vagy beépített szekrény.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Burkolatok kiosztása

Ha ezzel a burkolati tervvel készen vagyunk, akkor még a végső megvalósítás előtt kapunk egy vizuális képet arról, hogy milyen eredményt is várhatunk a burkoló szakember munkáját követően. Ezzel elkerülhetjük, hogy esetleg utólag kelljen visszabontani a már lerakott járólapokat, mert teljesen másmilyen az eredmény a valóságban, mint amilyet korábban elképzeltünk.

Burkolás lerakási módok

Ennek a burkolati tervnek egy lényeges pontja a burkolatok kiosztása, ami lehet:

  • Hálóban lerakott,
  • Kötésben lerakott,
  • Hálóban és diagonálban, vagyis átlósan rakott,
  • Kötésbe és diagonálba, vagyis átlósan rakott,
  • Modulárban, vagyis különböző méretű lapok kombinációjában rakott.

A legnépszerűbb és legismertebb lerakási minták a fentiek közül a hálóba és a diagonálisan lerakott járólapozási minták.

A hálós lerakásnak azt nevezzük, amikor a lerakott burkoló lapok párhuzamosak a helyiséget határoló falakkal. Persze ez csak abban az esetben érvényes, amikor a kérdéses helyiség négyzet/téglalap alakú. Ennek a lerakási módnak egy nagy hátránya, hogy abban az esetben, ha a falak nincsenek teljesen párhuzamosan felhúzva, azaz némi eltérés mutatkozik, úgy a legkisebb ilyen eltérést is felnagyítja, mivel a fugák nem lesznek majd párhuzamosak a falakkal.

Amennyiben tudjuk biztosan, hogy a falak párhuzamosságában valóban van némi hiba, és ezeket az esztétikai hibákat szeretnénk elkerülni, de legalábbis minél kevésbé feltűnően hagyni, akkor válasszuk a diagonál lerakási módot. Egyszerűen meg tudunk erről bizonyosodni, ha a helyiség két vagy három pontján lemérjük a szélességet. Ha centiméterekben mérhető az eltérés, akkor ott bizony gond lesz.

Diagonál burkolás mód

A két megoldást persze módunkban áll variálni is. Például, ha nem akarunk két különböző színű vagy mintájó burkoló lapot összekeverni, de mégis úgy gondoljuk, hogy mindkettő felhasználásával színt tudunk vinni a lerakásba, akkor az előzőleg említett diagonál és hálós burkolási módot használhatjuk egyszerre. A fal mellé közvetlenül diagonálba rakassuk le a lapokat, középre pedig hálósan. Így a falak hibája sem lesz szembetűnő.

Különleges burkolat lerakási módok és egyedi burkolási minták

Ha az előzőektől kissé eltérőt, valami egyedit és különlegesen szeretnénk alkotni, akkor javasolt a moduláris lerakási módot választani.

Moduláris burkolási mód Moduláris burkolási mód

Ennek a burkolat lerakási módozatnak az a lényege, hogy különböző méretű burkoló lapokat illesztünk össze egy mutatós, általunk kiválasztott minta szerint. Ennél a burkolási módszernél használhatunk akár különböző, vagy azonos színű lapokat is. Mindkét esetben nagyon szép járólapozási mintákat kaphatunk.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél