Hogyan fesd ki otthonodat saját magad, avagy szobafestés kezdőknek – 3. rész

2019-09-16 - TeMestered

Többen jeleztétek, hogy a szobafestésről szóló cikksorozatunknak hiányoljátok a harmadik részét, így most is pótoljuk. A sorozatot befejező cikkünkből kiderül, hogyan érhetitek el, hogy esztétikus és sima falfelületetek legyen, és mit tegyetek azért, hogy a festés után a lehető legkevesebbet kelljen takarítanotok, és bosszankodnotok. A festék felhordásának módja sem utolsó szempont, de lássuk miről is van szó valójában.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

1. Mit tegyünk, hogy ne festékezzünk össze mindent?

Szobafestés közben elkerülhetetlen a festék lecsöppenése, főleg ha nem vagyunk szakképzett szobafestő mesterek. És nem mindegy, hogy az a lecsöppent festék hova kerül. 

Az alábbiakra figyeljünk oda az előkészületeknél:

  • Húzzuk középre a bútorokat, és takarófóliával „csomagoljuk be” őket. Abban az esetben, ha túl kicsi a szoba, a bútorokat lehetőség szerint vigyük ki a szobából. 
  • Papírszalaggal ragasszuk le a küszöböket, szegélyléceket, ajtó- és ablakkereteket
  • A kapcsolókat, dugaljakat, illetve a szögeket a festés előtt szedjük le.
  • A csupasz padlóra fektessünk takarófóliát. Lehetőleg ne a leggyengébb anyagból válasszunk. 

És nem kell kétségbe esni, ha a padlóra csöppent a diszperziós festék. Azért az ilyen felületekről nedves törlővel később is eltávolítható.

Szobafestés előkészületek

2. A festés előtt glettelni kell? De hogyan?

Felújításnál valószínűleg nem fogunk csupasz vakolt fallal találkozni, amit simára kell glettelnünk festés előtt. Azonban az előfordulhat, hogy régi tapéta levakarása utáni vagy egyéb sérülések javításra szorulnak festés előtt. Ekkor muszáj lesz glettelnünk kicsit. A hogyanról itt lehet bővebben olvasni.

Glettelés szobafestés előtt

3. El ne felejtsük lealapozni a frissen glettelt felületet!

Az alapozásra azért van szükség, hogy a glettelt, és megcsiszolt felület szívóképességét csökkentsük. Ennek köszönhetően megfelelő tapadást biztosítunk a következő rétegeknek. Az alapozást végezhetjük magával a diszperziós festékkel is, ha vízzel erősen felhígított keveréket használunk, vagy különböző gyári anyagokkal.

4. Milyen technikával érdemes festeni?

Érdemes a sarkoknál, éleknél kezdeni, és itt használjunk ecsetet. Amikor hengerre váltunk, a festést kezdjük az ablakoktól, és haladjunk a helyiség közepe felé.

A hengerrel felülről lefele haladva oszlassuk el a festéket, azaz függőleges irányú mozdulatokkal. Majd ezt követően még egyszer óvatosan húzzuk át a felületen úgy, hogy egyenletesen fedjen a festék.

Festék felhordása szobafestésnél

5. Mennyezet festésénél mire figyeljünk?

Ennél a műveletnél fontos, hogy figyelembe vegyük a bejövő fény irányát. Az ablakok irányából, vagyis az úgynevezett fő fényiránytól befelé dolgozzunk Később is így látszik majd a végeredmény. 

Használjuk festő hengert és teleszkópos nyelet a festék felhordására. Ennél a felületnél különösen fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és az egész területet egyszerre kenjük be.


Zárszóként két megfontolandó jótanács:

  • Festés idején folyamatosan szellőztessünk! 
  • Frissen festett szobában ne töltsük az éjszakát!

Ha az olvasottak után továbbra is van kedved belevágni, hát hajrá. Azonban, ha szakember megbízásán gondolkodsz itt biztosan találsz számodra megfelelő szobafestő mestert.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél