Hogyan méretezzük a karnist új otthonunk ablakaihoz?

2016-04-09 - TeMestered

Mikor új otthonba költözünk, főleg, ha az ingatlan újonnan épült, sokféle költséggel kell számolnunk, melyek közül az egyik a függöny, és amire azt felfüggesztjük, a karnis. Legtöbben úgy vagyunk vele, hogy az otthonunk akkor válik igazán takarossá, amikor felkerülnek a függönyök is, hiszen ezek lényegében díszítik is a belső teret. Azonban ahhoz, hogy a lehető legesztétikusabb legyen fontos a megfelelő karnis kiválasztása, főleg a megfelelő méretezése.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

A karnis választásakor természetesen fontos szempont, hogy jól nézzen ki,  dísze legyen az ablakunknak, vagy bármilyen nyílászárónak. Azonban nem mindegy, hogy méretben mekkorát teszünk fel.

Ajtó ablak nyíilászáró karnis szerelés

A legfontosabb amit mindenképpen vegyünk figyelembe, hogy a karnis lógjon túl a nyílászárón legalább 10-30 centiméterrel. Ez elsősorban azért fontos, hogy a függönyt teljes egészében el lehessen húzni, és semmi esetre se akadályozza a nyílászáró kinyitását.

Ahhoz, hogy a kellő méretet meghatározzuk az alábbiakat tegyük:

1. Mérjük le a nyílászáró pontos méretét.

2. A konzolok helyét úgy tudjuk meghatározni, hogy az ablakkeret szélességhez hozzáadunk 10-15 centimétert oldalanként. A mellékelt ábrán, a 90 centi széles ablaknál mi 10-10 centimétert választottunk. Erre, mint ahogy azt fentebb már írtuk, azért van szükség, hogy teljesen el lehessen húzni az ablak elől a függönyt. 

Függöny karnis méretezés nyílászáró szerelés

Eddigi számításaink alapján 110 cm-es karnisrúdra lenne szükség, azonban ez még nem minden. Ehhez hozzá kell még számolnunk körülbelül újabb 5-5 cm-ert a zárókupakok ideális felhelyezése miatt. Ez a távolság a karnis zárókupakba eső részéből és a zárókupak, valamint a konzol közötti részből adódik össze.

Ezt követően a függönykarnis rudunk hossza már 120 cm.  A karnisunk teljes helyigényére viszont 130-140 cm-t kalkuláljunk, mivel a karnis hosszához hozzá számolódik még a zárókupakok karnison túl lógó része. Ez a méret a zárókupak méretétől függően, oldalanként 5-10 cm.

Amikor a karnisrudat felhelyezzük, a tartó konzolokat a nyílászáró szélétől 10-10 cm-re helyezzük el. Az ablak tetejétől mérjünk ki felfele 12-15 cm-ert és a két méret metszéspontjánál helyezzük el a konzolokat. 

Azt, hogy összesen mennyi konzolra van szükség nagyban befolyásolja a rúd hossza és a függöny súlya is. Hosszú függönykarnis rudak esetében több konzolt is be kell építenünk, hogy a rúd ne hajoljon be. Értelem szerűen egy esetleges harmadik konzolt a rúd közepéhez érdemes elhelyezni, vagy ahogy a nyílászárók osztása indokolja.

Ha éppen építkezünk, és már közben szeretnénk beszerezni a szükséges kellékeket, kérdezzük meg ablak-, nyílászáró szerelőnket, vagy helyzettől függően a generálkivitelezőt, hogy milyen méretekkel kell számolnunk.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél