Lámpát szerelnél otthon? Ezt a pár tippet mindenképp vedd figyelembe, hogy megőrizd saját és otthonod épségét!

2016-02-12 - TeMestered

Sokan vagyunk úgy, hogy akár az új otthonba költözéskor, akár egy felújításkor a vásárolt lámpatesteket mi magunk akarjuk felrakni a helyére. Hiszen mi sem tűnik egyszerűbbnek néhány kábel bekötögetésénél egyesek számára. Azonban az ilyen vállalkozó kedvű, ámde szakképzetlen uraknak vagy hölgyeknek is célszerű figyelembe venni pár biztonsági szempontot mielőtt nekiáll a műveletnek. Hiszen akárhogy is nézzük ez bizony egy életveszélyes feladat. És ha nem vagyunk 100%-ig biztosak magunkban, jobban tesszük, ha villanyszerelő szakember segítségét kérjük. Nem szégyen, ámde életet is menthet.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Első sorban nézzük meg, melyek azok az eszközök, illetve kellékek, amelyek mindenképpen legyenek nálunk, ha lámpatest szerelésébe, vagyis villanyszerelésbe kezdünk.

  1. Megfelelően szigetelt fogó és csípőfogó, amivel lecsíphetjük a felesleges kábelt, illetve eltávolíthatjuk róla a burkolatot.
  2. Fázisceruza. Ezzel fogjuk tudni ellenőrizni, hogy a kábel áramtalanítva van-e, mielőtt hozzáérnénk.
  3. Védőkesztyű és száraz, műanyag talpú lábbeli. A lényeg, hogy ne puszta kézzel érjünk a kábelhez, és ne érintkezzünk közvetlen a talajjal sem.
  4. Ha fúrni is kell, akkor egy ütve fúró. A mennyezet többnyire vasbetonból van, amit egy gyengébb fúró biztosan nem fog „megsebezni”.
  5. A fúráshoz kellékek, mint megfelelő méretű fúrószár, hozzá tipli és csavar. Egy mennyezeti lámpa felfogatásához tökéletesen elég a 6-os fúrószár és hozzá a 6-os tipli.

Fázisceruza villanyszereléshez

Ha mindez megvan, és a kellékekkel felszerelkezve dúl bennünk a tettvágy, neki is állhatunk az elektromos áram megszelídítéséhez.

  • Feszültség mentesítsük azt az áramkört amelyen a szerelést végezzük. Vigyázz!! Nem elég a lámpakacsolót lekapcsolni! Az esetek többségében ilyenkor már nincsen feszültség alatt a vezeték, de ez nem garantált. Amennyiben nem ismerjük melyik biztosítékot kell lekapcsolni, a biztonság kedvéért az egész lakást a főbiztosító lekapcsolásával áramtalanítsuk. Értelem szerűen ne éjszaka akarjunk szerelni :)
  • Amikor egy konnektorba csatlakozó lámpatestet kell javítani, először feszültség mentesítsük azt, a dugasz kihúzásával. Csak áramtalanított lámpatestben cseréljünk fényforrást illetve ellenőrizzük egyéb alkatrészeinek működését.
  • Vizsgáljuk meg, hogy van-e kiépített védőföldelés. Ez többnyire zöld-sárga csíkos kábellel van kiépítve. Amennyiben van, és fémházas a lámpatest, ne felejtsük el azt is bekötni.
  • Kettősszigetelésű lámpatesteknél nincs védőföldelő bekötésére mód, de nem is szükséges.
  • A lámpatest tartószerkezetének, kampójának befúrásakor figyeljünk oda, hogy ne fúrjuk át az áramkör vezetékeit, mert rövidzárlatot okozunk, és áramütést is szenvedhetünk. A vezeték haladási irányát a falban felderíthetjük áramkereső készülékkel. Az is jó, ha van tervrajzunk az elektromos hálózatról, ebből is lehet következtetni. Továbbá egyes esetekben látszik az is, hogy a plafonba befutó kábel merre „kanyarodik”, és a legtöbb esetben a kapcsoló felé veszi az irányt. De jobb, ha biztosra megyünk!
Figyeljünk a kábelekre villanyszereléskor
  • A lámpatest felszerelése előtt, ellenőrizzük a vezetékek épségét, bekötési lehetőségeit.
  • Az alumíniumtükrös halogénlámpák, amelyeknek a tükre alumíniumszínű, a fényt is és a keletkezett meleget is előre sugározzák. Figyeljünk oda, hogy gyúlékony anyag közelébe ne világítsunk ilyen típusú lámpával.
  • Lámpatestek szerelésekor a sorkapcsok (más néven Csoki) csavarjait jól húzzuk meg, mert laza kötés esetén az áthaladó áram hatására fölmelegedik, akár szét is éghet a csatlakozás.
  • Bármilyen fényforrás vagy izzó is legyen az, jól be kell tekerni, illetve a csapos típusokat teljesen be kell dugni a foglalatba, mert rossz érintkezés esetén szétégnek a foglalat érintkezői.
  • Amint mindennel végeztünk, ismételten feszültség alá lehet helyezni a rendszert, és élvezhetjük is a munkánk adta világosságot.

Végezetül ismételten szükséges kiemelnünk, hogy minden, elektromossággal kapcsolatos művelet fokozottan veszélyes a saját és otthonunk épsége szempontjából is. Ha nem vagyunk 100%-ig biztosak a dolgunkban, kérjük villanyszerelő szakember segítségét!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél