Zölden élni egyre könnyebb és kifizetődőbb is, avagy néhány tipp költségmegtakarításra!

2016-01-09 - TeMestered

Fenntartható és „zöld” minősítéssel ellátott lakásban élni ma már könnyen elérhető, ráadásul a statisztikák szerint az eredmények is a befektetés mellett szólnak. Azt könnyű belátni, hogy az energiahatékony megoldások alkalmazásával hosszabb távon költségeket takarítunk meg, valamint a környezetünkre is kedvezőbb hatást fejtünk ki. És ki ne akarná, hogy egy kevés pénzzel több maradjon a zsebében, és ne a szolgáltatók zsebébe vándoroljon. Az meg pláne óriási pozitívum, hogy ezzel még a Földünknek is segítünk. De miről is beszélünk?

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Az Energiaklub tanulmánya alapján a magyar családi házak energiaigénye tízszer annyi, mint az energiatakarékos épületeké, pedig az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az emberek minimális odafigyeléssel, rendkívül hatékonyan csökkenthetnék energiafelhasználásukat. Az ilyen jellegű szemléletváltással egyrészt jelentős költségmegtakarítás érhető el, másrészt csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is. Néhány egyszerű változtatás a háztartásban, és a „zöld” szemlélet előnyei már élvezhetők is gazdasági, egészségügyi valamint biztonsági téren egyaránt. 

Zöld otthon szigeteléssel, vízszereléssel, villanyszereléssel

Energiahatékony otthonok 

Az Energiaklub elemzéséből kiderül, hogy hazánkban a lakások fűtési- és melegvíz-előállítási költségei az összes energia egyharmadát emésztik fel. A háztartások ezen költségeinek fele azonban megtakarítható lenne az olyan lakáskorszerűsítési munkálatok által, mint például egy megfelelő szigetelés felszerelése, vagy a fűtési rendszer felújítása. 

Ezek ugyan költséges beruházások, de ha arra gondolunk, hogy évek alatt mennyi energiát tudunk megspórolni, akkor már közel sem tűnnek olyan hatalmas összegnek. 

Hogy jelenleg hogyan muzsikál otthonunk egy energetikai audit során, azt gyorsan kideríthetjük, ha elvégeztetjük az auditot.

Világítás

Energiafelhasználásunk hozzávetőlegesen 15 százalékát teszi ki a világítás, így itt is nagy megtakarítások érhetőek el. Az EU szabályozásának megfelelően a hagyományos izzókat fokozatosan kivonták a forgalomból 2009 és 2012 között. Helyettük megjelentek a különböző technológiával gyártott energiahatékony izzók, mint például a LED, a kompakt fénycsöves, vagy a halogénes fényforrások. 

A vásárlásnál érdemes megnézni az izzó energiafogyasztási címkéjét, ahol az energiaosztályozás a leghatékonyabb A-tól a G-ig terjed. Természetesen a hatékonyabb izzók drágábbak is, viszont hosszútávon ezek lehetnek a legköltséghatékonyabbak, hiszen élettartamuk hosszabb, fogyasztásuk pedig alacsonyabb. 

Mozgásérzékelős lámpák felszerelését is érdemes fontolóra venni, ezek az eszközök főleg a kertben kerülnek kihelyezésre, de a belső helyiségekben is nagy megtakarításokat eredményezhetnek. A feladatban, és a beállításukban biztosan segítségünkre tud lenni egy jó villanyszerelő.

Víz

Kimutatások szerint hazánkban egy négyfős család átlagos napi vízfogyasztása körülbelül 500 liter. A legtöbb vizet fürdésre használjuk, de jelentős mennyiség megy el mosásra és a mellékhelyiségben is. A kimutatások szerint ráadásul egy háztartásban egyetlen csöpögő csap naponta akár 40 és 120 liter közötti vízmennyiséget képes elpocsékolni. Amennyiben ilyet tapasztalunk, érdemes meggyőződni arról, hogy a csapok teljes elzárás után is csöpögnek-e. Ha továbbra is észleljük a jelenséget, akkor érdemes kicserélnünk a tömítőgyűrűt, amit vas- és műszaki boltokban vásárolhatunk meg. A cserét természetesen bízhatjuk vízszerelő mesterre is.

Kaphatóak olyan zuhanyrózsák is, amelyek sokkal kevesebb vizet eresztenek át, mint a hagyományosak. Szappanozás, illetve fogmosás közben pedig, ha tudjuk, zárjuk el a vizet. A régi és korszerűtlen wc-tartály hozzávetőlegesen 12 liter vizet használ el öblítésenként. Egy takarékos tartály beszerelésével ez az érték 2-3 literre csökkenthető. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a háztartási készülékek is rengeteg vizet fogyasztanak. Érdemes folyamatosan megvizsgálni ezeket is, mert ha vizet eresztenek, az nem csak a közüzemi számlánkon látszódik majd meg, de rosszabb esetben hatalmas károkat is képes okozni a lakásban.

Hűtő és fagyasztó

A hűtőszekrényünk fogyasztja a legtöbb energiát a háztartásunkban. Éppen ezért nem árt időről-időre megtisztítani az ajtó tömítéseit a lerakódásoktól annak érdekében, hogy ezzel is biztosítsuk a hűtő megfelelő működését. 

A fagyasztó annál hatékonyabban működik, minél jobban meg van töltve. De mi van, ha nincs fagyasztásra alkalmas élelmiszerünk a fagyasztó megtöltéséhez? Van néhány praktikus, nem élelmiszer jellegű termék, mely segítségével orvosolhatjuk ezt a problémát: például műanyag üvegeket töltsünk meg vízzel és helyezzük az üres helyekre azokat.

Villanyszámla

Sokan betartják azt a szabályt, miszerint ha elhagyunk a szobát, akkor kapcsoljuk le a villanyt. De vajon hányan tudják azt, hogy hozzávetőlegesen 5 és 10 százalék közötti összeggel tudjuk csökkenteni a számlánkat, ha kihúzzuk a nem használt készülékek dugóját a konnektorból?

Ezzel azért érdemes tisztában lenni, mert a legtöbb elektromos szerkentyű a konnektorhoz csatlakoztatva még akkor is áramot fogyaszt, amikor ki van kapcsolva. Ezt úgy tudjuk orvosolni, ha elosztót használunk, abból is olyat, ami kapcsolható. Az olyan eszközöket, amiket általában egyszerre használunk (például számítógép, monitor és nyomtató) lehetőleg dugjuk egy elosztóba, és amikor nem használjuk ezeket, akkor tartsuk kikapcsolt állapotban az elosztót.

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél