Szén-monoxid: a csendes gyilkos

2015-11-24 - TeMestered

Évente több száz esetben riasztják a mentőket vagy a katasztrófavédelmet szén-monoxid mérgezés miatt, ezek közül pedig több is halállal végződik. Télvíz idején ez sajnos már évek óta hagyomány, ugyanis még mindig sokan vannak, akik nem ismerik fel a színtelen és szagtalan gáz veszélyeit. Megijedni azonban nem kell, hisz bizonyos óvintézkedésekkel megelőzhető a tragédia!

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Mérgező gáz

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, kifejezetten mérgező gáz, ezért a köznyelvben csendes gyilkosnak is nevezik. A szén-monoxid-mérgezés tünetei attól függnek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött. Nehezíti a mérgezés felismerését, hogy az első tünetek nem olyan feltűnőek: bágyadtsággal, szédüléssel, fejfájással kezdődik, majd a fáradtság és a zavarodottság a jellemző tünet. Ezeket követi az eszméletvesztés és az alacsony vérnyomás. Legrosszabb esetben az oxigénhiány miatt halál követezik be.

Nézessük át fűtésszerelővel fűtési rendszerünket

A szén-monoxid-mérgezés oka lehet akár autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz a rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat. Jellemzően az utóbbi esetekről hallunk a híradásokban a fűtési szezon idején szinte napi rendszerességgel. 

Fontos észben tartanod, hogy a szén-monoxid nem kizárólag a gázfűtés esetén keletkezhet, hanem a tűzifával való melegítés során is, vagy az elektromos áram használata közben. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a fűtőberendezéseket!

Megelőzhető a baj!

Megijedni azonban nem kell, hiszen mint oly sok minden, a szén-monoxid mérgezés is megelőzhető! Íme, a kötelező óvintézkedések: 


  • Mindig gázszerelő szakemberrel szereltesd be és tartasd karban a gázzal működő berendezéseket! 
  • Évente ellenőriztesd fűtésszerelő szakemberrel a fűtésrendszert (kéményseprővel is), a fűtőtestek, csövek, vezetékek állapotát!
  • Évente vizsgáltasd meg a kéményt is, hogy megelőzze az eltömődést, dugulást!
  • Szerelj fel szénmonoxid-érzékelőket a ház minden szintjén, különösen a hálószobák közelében! 
  • Soha ne hagyd járni az autó motorját az üres garázsban!
  • Ne használj hordozható, láng nélküli melegítő berendezéseket a lakáson belül! 
  • Széntüzelésű grillsütőt szintén csak a szabadban használj!
  • A lakásban használt, gázzal működő berendezéseken mindig legyen megfelelő nyílás! 
  • Bizonyosodj meg róla, hogy a kályha csöve tüzeléskor szabadon legyen! 
  • Gáz- vagy kerozin alapú fűtést csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazhatsz! Éjszakára vagy a hálószobában, illetve, ha elmész otthonról, ezeket a készülékeket mindig kapcsold ki! 

A szén-monoxid érzékelő 

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használod. Most már nagyon sok készülék megvásárolható Magyarországon is, de legyél körültekintő a beszerzéskor:


  • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni!
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
  • A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhatsz arról, hogy a készülék valóban működik-e.

Jó gázszerelő szakemberrel megelőzhető a baleset

A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:
Szakember kereső hirlevél